Deel van Nelson Mandelabrug weggehaald: 'Alles is volgens plan verlopen'

Het brugdeel is weggehaald en op de A12 negentig graden gedraaid
Het brugdeel is weggehaald en op de A12 negentig graden gedraaid © Omroep West
ZOETERMEER - Een groot deel van de Nelson Mandelabrug in Zoetermeer is donderdag weggehaald. Het gaat om het deel boven de snelweg A12. Daarna is een vervangend brugdeel teruggeplaatst. 'Ik verwacht dat dat er rond 21.00 uur helemaal in zit. Alles is tot nu toe volgens plan verlopen', zegt Dennis Dierikx, de projectleider van de gemeente Zoetermeer tevreden.
De voetgangers- en fietsbrug over het spoor en de A12 vertoont scheuren. De vrees bestaat dat een deel kan instorten. Sinds dinsdagavond is de snelweg helemaal afgesloten en worden de voorbereidingen voor de megaklus getroffen. Volgens de gemeente Zoetermeer gaat de hele operatie zo'n 8 miljoen euro kosten.
Donderdag begon deze enorme operatie met het optillen van het deel van de brug dat boven de A12 hangt. Dat heeft een gewicht van 800 ton. Twee speciale voertuigen met zo'n 200 wielen en een grote stalen constructie daar bovenop hebben het wegdek opgetild en vervolgens verplaatst naar de zijkant van de weg. 'We zijn iets later dan gepland gestart', zegt Dierikx. 'Eén van de kranen was iets groter dan vooraf ingeschat, de opbouw vergde wat meer tijd. Maar dat hebben we verderop weer ingehaald, dus we zijn heel tevreden.'
Bekijk hier een timelapse van het wegrijden van het brugdeel:
Timelapse van het verwijderen van een deel van de Nelson Mandelabrug
'Bij elkaar moet ongeveer een miljoen kilo over de A12 rijden', licht wethouder Marijke van der Meer toe. 'Daarom is een deel van de weg eerst verstevigd en met platen beschermd.' Het brugdeel is verplaatst naar een werkterrein tussen de A12 en de sporen van RandstadRail. Daar is het met vier kranen van de speciale voertuigen getakeld. Die zijn daarna weggereden, waarna het brugdeel op de grond is gezet. Het wordt de komende maand gesloopt. Wel worden zoveel mogelijk delen bewaard voor hergebruik.
De noodbrug wordt op zijn plaats gehangen
De noodbrug wordt op zijn plaats gehangen © Gemeente Zoetermeer
Vervolgens is begonnen met het plaatsen van een noodbrug in het gat dat achterbleef. Dat zal donderdagavond nog een paar uur duren. 'Vrijdag bouwen we alle kranen af en ruimen we alles op. Ook de snelweg wordt dan weer vrij gemaakt', zegt Dierikx. Het is de bedoeling dat het verkeer zaterdagmorgen om 8.00 uur weer over de A12 kan rijden.
De andere delen van de Nelson Mandelabrug - boven de Zuidweg en het station - blijven op hun plek. Wel worden deze extra ondersteund. De wethouder verwacht dat de brug op 15 januari weer in gebruik kan worden genomen. Maar de A12 zal er nooit meer hetzelfde uitzien, want de glazen kap boven de snelweg komt voorlopig niet meer terug.

'Kan er heel erg van genieten'

Het weghalen van het brugdeel trok veel bekijks. De hele dag stonden er mensen te kijken naar de werkzaamheden. Eén van de toeschouwers is zelfs uit het Gelderse Eerbeek gekomen. 'Ik heb er anderhalf uur voor gereden', vertelt hij. 'Ik vind het mooi. Als je nagaat dat er heel veel mensen mee bezig zijn geweest, en dat gewoon alles klopt, dat vind ik knap. Daar kan ik heel erg van genieten.'
Een andere man heeft zijn camera meegenomen en honderden foto's gemaakt. 'Ingezoomd, uitgezoomd, met bewolking, met zon', lacht hij. Wel vond hij dat de werkzaamheden aan het begin van de dag traag op gang kwamen. 'Het duurde en het duurde en het duurde. Ik denk: als het nog langer duurt, dan hoeft het niet meer. Maar toen kwam er eindelijk toch beweging in. Ja, het is zeker de moeite waard', zegt hij tevreden.'
© Regio15