Honderden euro's boete of maanden cel, dit staat je te wachten als je illegaal vuurwerk afsteekt

Illegaal vuurwerk
Illegaal vuurwerk © ANP
REGIO - Nog twee nachten slapen en dan gaan veel mensen aan de slag met lont en vuurwerk. De meeste liefhebbers houden zich keurig aan de regels. Maar de politie maakt zich grote zorgen over het toenemend illegaal vuurwerk en het gebruik daarvan. Volgens Paul van Musscher, politiechef van de Eenheid Den Haag, zou dat veel harder bestraft moeten worden. 'Het zijn gewoon explosieven, het heeft de kracht van een handgranaat', zei hij woensdag tegen Omroep West. Maar welke straffen worden nu al opgelegd als je illegaal vuurwerk in huis hebt of aansteekt?
De straf die de rechter kan opleggen voor het in bezit hebben van (illegaal) vuurwerk of het afsteken ervan is afhankelijk van veel elementen. Een daarvan is of het de eerste keer is dat iemand de fout in gaat. Verder speelt het aantal kilo's dat je in huis hebt en het soort een rol mee. Een ding is zeker: je krijgt in ieder geval een aantekening op je stafblad.

Wat is het verschil tussen consumentenvuurwerk en illegaal vuurwerk?

Een belangrijke factor in de straf is het soort vuurwerk dat je afsteekt: consumentenvuurwerk of professioneel vuurwerk. Consumentenvuurwerk is, zoals de naam al zegt, vuurwerk dat iedere consument ouder dan 12 jaar mag afsteken tussen zaterdag 31 december 18.00 uur en zondag 1 januari 2.00 uur.
Professioneel vuurwerk mag alleen worden afgestoken door personen die een speciale vuurwerkopleiding hebben gedaan. Dit soort vuurwerk wordt pas als 'illegaal' bestempeld als het in bezit is van particulieren.

Je mag vanaf donderdag consumentenvuurwerk kopen. Zijn hier nog regels aan verbonden?

Je mag maximaal 25 kilo in huis hebben. Of in de auto. En dit vuurwerk mag je nu kopen, maar alleen in de nacht van zaterdag op zondag afsteken. Doe je dit eerder (of later) dan kan je een boete tot maximaal 375 euro krijgen. En als het niet je eerste keer is, dan kan het een taakstraf opleveren van twintig uur. Heb je meer dan deze 25 kilo in huis, dan zijn de straffen forser. Zo kan de rechter een geldboete geven tot 1200 euro of zelfs een taakstraf tot zestig uur opleggen.

Wat is het verschil met illegaal vuurwerk?

Illegaal vuurwerk wordt een stuk zwaarder bestraft. Wanneer je in het bezit bent van professioneel vuurwerk kan de rechter een geldboete tot wel duizend euro opleggen of een taakstraf van 240 uur. Mocht je tweehonderd stuks illegaal vuurwerk in huis hebben dan kun je zelfs bij een eerste overtreding al een gevangenisstraf van twaalf maanden krijgen.
Word je meerdere keren betrapt met zwaar vuurwerk dan gaan de straffen flink de hoogte in. Zo kun je maximaal vijftien maanden cel krijgen of een taak- en een gevangenisstraf.
Het zelf maken van vuurwerk is in dit geval geen goed alternatief. De rechter kan voor het gebruik hiervan namelijk een celstraf tussen zes tot negen maanden opleggen.

Maar wat nou als je vuurwerk naar een hulpverlener gooit?

Geweld tegen hulpverleners, zoals brandweerlieden, politieagenten en ambulancepersoneel, wordt in het algemeen al strenger bestraft. Wanneer iemand dus vuurwerk naar een hulpverlener gooit, kan deze persoon zeker rekenen op een hogere boete of langere taak- of celstraf. Zo kan de strafeis van het Openbaar Ministerie en de uitspraak van de rechter verdrievoudigd worden wanneer iemand vuurwerk naar een hulpverlener gooit.

Kan illegaal vuurwerk ook gevolgen hebben voor je huis?

Deze straffen zijn volgens politiechef Paul van Musscher echter niet hoog genoeg. Hij pleit voor zwaardere straffen, zoals hogere geldboetes. Ook stelt hij voor dat gemeenten en woningcorporaties moeten kunnen ingrijpen. 'Als je in een huurwoning woont en je hebt dit spul liggen, dan moet je door de woningcorporatie uit je huis gezet kunnen worden', zegt hij.
In theorie mag een woningcoöperatie of gemeente dit ook al doen, als die vinden dat de situatie te gevaarlijk is. Alleen blijkt dit in de praktijk lastig. Zo wilde een burgemeester in Noord-Brabant bewoners uit hun huis zetten nadat er 200 kilo illegaal vuurwerk was gevonden. De rechter draaide dit besluit terug. Dit mag volgens de rechter alleen als er geen minder ingrijpende maatregelen kunnen worden genomen om de openbare orde te herstellen. Nadat de honderden kilo's vuurwerk uit het huis in Noord-Brabant waren gehaald en vernietigd, was er geen concreet en reëel gevaar meer volgens de rechtbank en dus mochten de bewoners gewoon blijven wonen in hun huis. Vandaar dat gemeenten niet snel iemand uit huis zullen zetten voor het bezit van illegaal vuurwerk.