Duizenden mensen bekijken vreugdevuren: 'Het waren geweldige dagen'

Het vreugdevuur op Scheveningen
Het vreugdevuur op Scheveningen © ANP
DEN HAAG - Duizenden mensen zijn vrijdagavond afgekomen op de vervroegde vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp. Vanwege de verwachte harde wind werden de vuren een dag eerder afgestoken dan gepland. Ondanks de regen werd het een groot succes. 'Het is gelukt', blikt de organisatie van het vreugdevuur in Duindorp dan ook tevreden terug. 'We hebben met zijn allen een mooi bouwwerk neergezet en geweldige feestjes gehad.'
Vanwege de verwachte harde wind vond de gemeente Den Haag het een te groot risico voor omwonenden, toeschouwers en bebouwing om de vuren tijdens de jaarwisseling door te laten gaan. Dus gingen de e houtstapels van 10 bij 10 bij 10 meter vrijdagavond om 23.00 uur al aan. Op de boulevard van Scheveningen waren duizenden toeschouwers, zag een verslaggever van Omroep West. Vlak voor elven was er een vuurwerkshow om de vlammen in te leiden. Ook bij het Duindorpse vuur stonden drommen mensen te kijken en is vuurwerk afgestoken.
Kijk hier naar beelden van de twee vuren:
Vreugdevuren Scheveningen en Duindorp na vier jaar weer terug
'Mooi vuurtje hè', zegt een jongen die staat te kijken op de boulevard van Scheveningen. 'Ik heb geholpen met bouwen en heb vannacht maar vijf uur geslapen.' Op de eerste rij staan mensen zich te warmen aan het vuur. 'Lekker hoor, ik blijf nog even', zegt een man tegen zijn vrouw. Een meisje die met haar vriend staat te kijken, vraagt angstig of het vuur niet richting het dorp gaat. Haar vriend stelt haar gerust: 'Neejoh, de wind staat goed.'
Tegen middernacht is het vuur veranderd in een brandend hoopje op het strand. De regen neemt toe en de meeste toeschouwers gaan naar huis. 'Dat wordt aftellen', zegt een vrouw met een knipoog tegen haar man, doelend op de jaarwisseling. 'Ja, morgen. Ik ga nu mooi naar huis', is het antwoord.
Bekijk hier foto's van het vuur van Scheveningen:
Ook in Duindorp brandde de vuurstapel voorspoedig. Een verslaggever van Omroep West spreekt van een gezellige sfeer op het strand. Ook burgemeester Jan van Zanen heeft de vreugdevuren bekeken.
De organisatie van de vuurstapel in Duindorp kijkt tevreden terug. 'Het was een hoop geregel wat we vooraf nog nooit hebben moeten doen, maar we kunnen maar een ding zeggen. Het is gelukt! Wat een aantal geweldige dagen hebben we weer gehad, ondanks het slechte weer hebben we toch met zijn allen weer een mooi bouwwerk neergezet, hebben we geweldige feestjes gehad en hebben we 2022 gezamenlijk 'bijna' weer afgesloten.'
Het Duindorpse vuur:
'Wij hadden het liever ook anders gezien, maar we maken er net zoals altijd het beste van', liet de organisatie van het vreugdevuur in Duindorp weten via Facebook na het besluit van de verplaatsing naar vrijdag. 'Wij vieren een dag eerder de jaarwisseling', aldus de bouwers van Scheveningen. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag noemde het verplaatsen 'een domper'. 'Maar we hebben met elkaar afgesproken dat het vuur alleen wordt aangestoken als het veilig kan. De veiligheid staat voorop.'

Handmatig gestapeld

De bouwers van Scheveningen en Duindorp zijn op Tweede Kerstdag begonnen met de klus. De honderden houten pallets zijn handmatig gestapeld en op en rond de bouwterreinen zijn de hele week activiteiten georganiseerd en feesten gehouden. Ook vrijdagavond voorafgaand aan het aansteken van de vuren is er gefeest op de terreinen rond de vuurstapels.
Op het strand van Scheveningen worden pallets gestapeld
Op het strand van Scheveningen worden pallets gestapeld © Regio15
De vuren zijn dit jaar fors kleiner dan tijdens de overgang van 2018 naar 2019, de laatste keer dat de stapels in brand werden gezet. Dat jaar ging het gigantisch mis. Een vonkenregen afkomstig van het vreugdevuur op het Scheveningse strand trok over Scheveningen en zette daken, auto's en straatmeubilair in brand. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade was groot.

Drie jaar niet doorgegaan

Achteraf bleek dat de vuurstapel vele malen hoger was dan was toegestaan. Na deze vonkenregen stelde de gemeente Den Haag, op advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, een evenementenvergunning verplicht voor de organisatoren van de vuren. De omvang van de vuurstapels werd omlaag gebracht naar 10 bij 10 bij 10 meter.
Nadat de vuren in 2019 verboden werden vanwege de veiligheid, gingen ze in 2020 en 2021 niet door vanwege coronamaatregelen. Eind september van dit jaar werd duidelijk dat de vreugdevuren dit jaar wel plaats zouden vinden: burgemeester Jan van Zanen tekende de evenementenvergunning.

Kerstbomen rausen

De vreugdevuren zijn een traditie die al ver terug gaat en is ontstaan uit het typisch Haagse kerstbomen rausen. Dit liep in de jaren '80 steeds verder uit de hand, waardoor de jaarwisseling in Den Haag een soort veldslag werd met miljoenen euro's aan schade en tientallen gewonden. Halverwege de jaren '90 is daarom besloten om in de stad nog maar een paar vreugdevuren toe te staan, waaronder de vuren op Scheveningen en Duindorp. Het werd daardoor aanzienlijk rustiger in de stad tijdens de jaarwisseling.