HMC: 'Wij geven geen verzekeringsadvies'

HMC Westeinde in Den Haag
HMC Westeinde in Den Haag © ANP
DEN HAAG - HMC zegt dat het nooit de bedoeling is geweest om verzekeringsadvies te geven. Door een tekst op de website van het ziekenhuis, leek dit wel te gebeuren. De tekst is na berichtgeving van Omroep West hierover verwijderd.
Omroep West berichtte donderdag over een grafiek waarin de voortgang van de onderhandelingen staat aangegeven. Drie verzekeraars staan op vier groene bolletjes: VGZ, Zorg en Zekerheid en Menzis. De tekst boven de grafiek luidde: 'Wilt u zeker zijn dat uw rekening van HMC in 2023 volledig wordt vergoed? Kies dan een verzekeraar met minimaal zes groene bolletjes'.
De lijst met verzekeraars op de website van HMC
De lijst met verzekeraars op de website van HMC © HMC
Het bericht leidde tot veel onrust onder verzekerden die massaal het ziekenhuis belden. Verzekeraars trokken zelf ook bij het ziekenhuis aan de bel. De SP in de Haagse gemeenteraad maakte zich zorgen over de goedkope ziektekostenverzekering die gemeente aanbiedt en die bij VGZ loopt. De gemeente Den Haag vroeg om opheldering bij het ziekenhuis.
Naar aanleiding van de ophef is de tekst op de pagina waarin de voortgang van de onderhandelingen wordt weergegeven, aangepast. De 'begeleidende zin' die erboven stond is weggehaald.
Aangepaste tabel zonder inleidende zin
Aangepaste tabel zonder inleidende zin © HMC

'Wij geven geen advies'

Een woordvoerder van HMC zegt dat het ziekenhuis nooit een advies heeft willen geven. 'Wij willen met deze tabel aangeven hoe ver de onderhandelingen zijn gevorderd', aldus de zegsman. 'Wij zeggen niet: ga weg bij die en die verzekeraar, dat laten we aan de verzekerden zelf.'
Inmiddels hebben zowel Menzis als VGZ laten weten dat verzekerden zich geen zorgen hoeven te maken. Menzis zegt dat de zorg voor 2023 sowieso is gegarandeerd. 'We vergoeden de behandeling alsof we een contract hebben. Verzekerden hoeven zich geen zorgen te maken. VGZ laat weten dat er 'constructieve onderhandelingen' worden gevoerd die in januari verder gaan.