Vuurwerkshows gaan niet door vanwege harde wind

Nationaal Aftelmoment bij de Hofvijver in 2019
Nationaal Aftelmoment bij de Hofvijver in 2019 © ANP
DEN HAAG - De vuurwerkshows in Den Haag en Zoetermeer gaan deze jaarwisseling niet door. In beide steden heeft de gemeente besloten om de evenementen af te gelasten vanwege de harde wind. Ook de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen gaan niet door, die zijn een dag vervroegd.
In de Hofvijver in de Haagse binnenstad zou een ponton liggen, waar vuurwerk wordt afgestoken terwijl dj's muziek uit dit jaar draaien. Er was ruimte voor zo'n 10.000 toeschouwers ingetekend, liet organisator DB Evenementen eerder weten.
Het bedrijf organiseerde ook de vuurwerkshow bij de Hofvijver tijdens de jaarwisseling van 2018 naar 2019. Dat was het Nationale Aftelmoment, dat werd uitgezonden op NPO1. De afgelopen twee jaar was er vanwege coronabeperkingen geen vuurwerkshow bij de Hofvijver.

Afgelast wegens weersomstandigheden

Niet alleen in Den Haag gaat de vuurwerkshow niet door, ook in Zoetermeer en Katwijk hebben de gemeenten en organisatoren besloten om het evenement af te gelasten. Samen met de Omgevingsdienst Haaglanden, de organisatoren en het KNMI besloot burgemeester Michel Bezuijen de boel af te blazen.
'Het is teleurstellend voor de bezoekers en iedereen die hard aan de voorbereidingen heeft gewerkt. Het is onverantwoord om de vuurwerkshows door te laten gaan. Dat geeft een te groot risico voor omwonenden en toeschouwers', legt de Zoetermeerse burgemeester uit.

Vreugdevuren dag eerder

Ook de vreugdevuren gaan dit jaar niet door met Oud en Nieuw. De organisatoren van de vuren van Scheveningen en Duindorp hebben in overleg met de gemeente en de politie besloten hun vuren vrijdagavond al af te steken.