Lees en kijk terug: zo verliep de nieuwjaarsduik van 2023

Duizenden mensen deden mee aan de nieuwjaarsduik op Scheveningen
Duizenden mensen deden mee aan de nieuwjaarsduik op Scheveningen © ANP
DEN HAAG - Het vuurwerk is afgestoken en de meeste oliebollen zijn op, maar Nieuwjaarsdag is natuurlijk niet compleet zonder een nieuwjaarsduik in zee. Duizenden mensen stonden zondag weer te trappelen op het strand van Scheveningen om het jaar met een frisse duik te beginnen. Lees en kijk hier terug hoe de nieuwjaarsduik op Scheveningen is verlopen.

Dit was de nieuwjaarsduik van 2023

Dit was de nieuwjaarsduik van 2023

Duizenden mensen starten 2023 met een frisse nieuwjaarsduik

Op het strand van Scheveningen werd iets voor 12.00 uur het startschot gegeven voor de nieuwjaarsduik van 2023. Duizenden mensen trokken een sprintje naar de zee om het nieuwe jaar fris te beginnen.
Klokslag 12.00 uur rennen duizenden duikers de zee in

Zwemmers maken zich klaar voor nieuwjaarsduik

Op het strand van Scheveningen wordt het steeds drukker met zwemmers. Ook zit de sfeer er al goed in. Zo loopt een grote groep mensen de polonaise op het strand. 'Dit is de warming-up', roept iemand in de menigte.
Polonaise op het strand tijdens nieuwjaarsduik

Voorbereidingen nieuwjaarsduik in volle gang

Na een kort nachtje zijn de vrijwilligers van de nieuwjaarsduik op Scheveningen druk in de weer met de voorbereidingen. De meeste dranghekken staan al klaar, de knaloranje mutsen van de bekende rookworstenfabrikant kunnen worden opgehaald en de blikken soep worden in karren geladen. 'Nu is het wachten op de duikers', zegt een van de vrijwilligers.

Nieuwjaarsduik brengt mooie en bizarre herinneringen naar boven

Het is zondag natuurlijk niet de eerste keer dat duizenden bikkels het koude Noordzeewater trotseren voor de traditionele nieuwjaarsduik op Scheveningen. Al sinds 1965 wordt jaarlijks massaal het nieuwe jaar fris ingeluid. Wij waren benieuwd naar jouw herinneringen aan de nieuwjaarsduik en hebben de leukste en meest opmerkelijke verhalen op een rijtje gezet. Alles kwam voorbij: van bebloede voeten tot landelijke faam als zeemeermin.

Warmste nieuwjaarsdag ooit met veel wind

Het wordt zondag de warmste Nieuwjaarsdag ooit gemeten. De luchttemperatuur ligt rond de 14 graden en de watertemperatuur rond de 8 graden en dat zorgt ervoor dat het zeewater waarschijnlijk een stuk kouder aanvoelt tijdens de nieuwjaarsduik. 'Normaal is het andersom', legt weervrouw Margot Ribberink uit. 'In de winter voelt het normaal alsof je in warm water duikt, dat is nu andersom.' Al kan het ondanks de hogere temperatuur alsnog tegenvallen: 'Op de thermometer lijkt het wat, maar de gevoelstemperatuur op het strand met je natte pak aan, dat lijkt me niet fijn.'
Wie zondag het jaar met met een frisse duik gaat starten, moet ook nog steeds rekening houden met een stevige wind. 'Het is een grijze, druilerige dag. De piekwind is voorbij maar het waait nog stevig: windkracht 6 langs de kust, windkracht 5 binnenslands', vertelt Ribberink. Ook kan er af en toe nog een beetje regen vallen.

Alle nieuwjaarsduiken op een rijtje

Niet alleen op het strand van Scheveningen kunnen mensen het jaar fris beginnen, ook op andere plaatsen in de regio worden nieuwjaarsduiken georganiseerd. Zo kan je ook in Kijkduin, Noordwijk, Wassenaar en het Westland het nieuwe jaar beginnen in zee. Daarnaast vindt er in Schoonhoven en Ammerstol een duik plaats. Daar gebeurt dat alleen niet in zee, maar in de Lek.