N206 opnieuw drukste provinciale weg van Nederland

Automobilisten in de file
Automobilisten in de file © John van der Tol
LEIDEN - De N206 is opnieuw de drukste N-weg van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB. Net als in 2019, het jaar voor corona, stonden op de weg weg tussen Katwijk en Zoetermeer de meeste files. Ook de N207 bij Rijnsaterwoude en de N219 bij Zevenhuizen zijn druk en staan dit jaar in de top tien van drukste provinciale wegen.
Op de N206 staan vooral rond Leiden de meeste files, laat de ANWB weten. De filecijfers van dit jaar zijn door de organisatie vergeleken met die van 2019, omdat het de afgelopen twee jaar vanwege de coronamaatregelen en het vele thuiswerken rustiger op de weg was. De provinciale weg naar Katwijk stond ook dat jaar al aan kop als drukste provinciale weg van het land.
Op de N207 van Hillegom naar Alphen aan den Rijn en de N219 van Zevenhuizen naar Capelle a/d IJssel is het de afgelopen drie jaar dus flink drukker geworden. Deze wegen stonden in 2019 nog niet in de top tien, maar staan in 2022 op plaats 6 en plaats 10 in de lijst met meeste files.

Filezwaarte

De ANWB heeft voor alle A- en N-wegen in ons land de filezwaarte berekend. Dit is filelengte vermenigvuldigd met de duur van de files. Voor heel Nederland ligt deze zwaarte nog ongeveer 20 procent onder het niveau van 2019. Dit komt voornamelijk door de coronamaatregelen die in de eerste maanden van het jaar nog golden.
Dit is een andere rekenmethode dan die Rijkswaterstaat hanteert. Hierdoor heeft de ANWB op de A-wegen andere files in de top 10 staan in vergelijking met Rijkswaterstaat, al blijft het een feit dat het in onze regio druk is. De A4 staat twee maal in de top tien, namelijk bij de Ketheltunnel en bij Zoeterwoude. Goed nieuws is er wel, in 2019 was de weg van Amsterdam naar Den Haag nog de drukste snelweg van het land, in drie jaar tijd is deze naar plaats acht gezakt. De files bij de Ketheltunnel staan nu op derde plaats.