Ondanks inzet buurtvaders toch ME-optreden in Haagse wijk Laak: 'Ze hebben zwaar vuurwerk'

De ME moest in actie komen in de Thijssestraat in Den Haag
De ME moest in actie komen in de Thijssestraat in Den Haag © Regio15
DEN HAAG - In het Haagse stadsdeel Laak zijn tijdens de jaarwisseling buurtvaders ingezet om de politie te helpen bij het bewaren van de rust. Het grote probleem is het gooien van zwaar vuurwerk en dat is ook dit jaar moeilijk tegen te gaan. 'De politie gaat straks zeer waarschijnlijk ingrijpen', vertelt een van de buurtvaders nadat ze zijn bekogeld. En inderdaad: de ME moet eraan te pas komen.
Rond 22.00 uur worden de buurvaders ingelicht door de politie in Vadercentrum Adam aan het Jonckbloetplein in Laakkwartier. Twee groepen vaders gaan de wijk in, naar de 'hotspots' waar het de afgelopen jaren onrustig is geweest: in de omgeving van de Molenwijk en de Thijssestraat. Waar nodig spreken de buurtvaders de jongeren aan op hun gedrag. 'De meesten kennen ons. Dat is belangrijk. Sommigen luisteren daarom wel', zegt één van de buurtvaders. 'Vroeger waren er echt heel veel problemen, maar dat is nu wel minder hoor.'
Ondanks dat het lange tijd rustig blijft, gaat het rond middernacht toch mis. In de Thijssestraat is een stuk overdekt en dat is een geliefde plek om zwaar vuurwerk af te steken, omdat het geluid dan keihard doorklinkt. Rond middernacht wordt er een vuur gemaakt dat de buurtvaders proberen uit te maken, maar ze worden bekogeld met zwaar vuurwerk.
De Thijssestraat in Den Haag
De Thijssestraat in Den Haag © Omroep West
'De buurtvaders hebben hun best gedaan, ze hebben de jongeren aangesproken en geprobeerd het vuur te voorkomen', vertelt Bilal Sahin van Vadercentrum Adam. 'Het is niet gelukt. De jongeren hebben zwaar vuurwerk bij zich en de politie gaat straks zeer waarschijnlijk ingrijpen samen met de brandweer. De buurtvaders moeten zich terugtrekken.' Rond 00.30 uur heeft de ME de straat leeg geveegd en keerde de rust terug.
Omroep West liep tijdens de jaarwisseling mee met de buurtvaders. Bekijk het verslag hier:
Buurtvaders helpen politie bij rust bewaren in Haagse wijk Laak