Vuurwerkslachtoffers, alcoholvergiftigingen en vechtpartijen: ziekenhuizen weer druk als voor corona

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - De ziekenhuizen in de regio hebben het in de nieuwjaarsnacht weer net zo druk gehad als tijdens de jaarwisselingen voor corona. Verschillende ziekenhuizen in Haaglanden en Hollands Midden melden in totaal 47 mensen met vuurwerkletsel. Minstens een persoon moet een vinger missen. Het Haga Ziekenhuis meldt dat de helft van de vuurwerkslachtoffers jonger is dan 17 jaar.
'Het is heel druk geweest in de nieuwjaarsnacht, net zo druk als pre-covid', verzucht Frans de Voeght, de coördinator van de spoedeisende hulp van het Haaglanden Medisch Centrum Westeinde in Den Haag. 'We zien vooral letsel aan handen en ogen en gehoorschade', vult hij aan. Een persoon is in het HMC in de nieuwjaarsnacht met spoed geopereerd en moet voortaan een vinger missen. Het is voor het eerst in drie jaar dat er geen vuurwerkverbod is tijdens de jaarwisseling.
Het Haga Ziekenhuis en het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) kregen in de nieuwjaarsnacht ieder 14 mensen binnen met vuurwerkletsel. Met 28 vuurwerkslachtoffers in de Haagse regio is het aantal hoger dan tijdens de jaarwisseling 2018-2019. Tijdens die laatste 'normale' Oud en Nieuw voor de coronacrisis waren er 22 vuurwerkslachtoffers. De Veiligheidsregio Hollands Midden, die de meldingen doet voor het LUMC, het Alrijne Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis, meldt in totaal 19 vuurwerkslachtoffers. De laatste jaarwisseling voor de coronacrisis waren dat er 14.

Uitslapers

'Het ligt hier nog vrij vol met uitslapers', beschrijft Frans de Voeght de situatie op de SEH om 07.30 uur op 1 januari 2023. 'Er zijn veel mensen binnen gebracht die te veel alcohol gedronken hebben.' Daarnaast zijn er mensen naar het ziekenhuis gebracht omdat ze gewond zijn geraakt tijdens vechtpartijen.
De Voeght omschrijft de sfeer op de spoedeisende hulp van zijn ziekenhuis wel als goed: 'Er is geen extra agressie geweest richting het personeel.' Ook het rooster in het HMC is volgens de SEH-coördinator gewoon goed bezet geweest, ondanks dat een deel van het personeel met griep thuis zit.