Twaalf agenten gewond tijdens jaarwisseling: 'Dit is onverteerbaar'

Veel politie op de hoek Dr. Lelykade/Koppelstokstraat
Veel politie op de hoek Dr. Lelykade/Koppelstokstraat © Regio15
DEN HAAG - Tijdens de jaarwisseling zijn twaalf politieagenten van eenheid Den Haag gewond geraakt bij verschillende incidenten, meldt korpschef Henk van Essen. Na de incidenten moest in elk geval één van hen naar het ziekenhuis om daar behandeld te worden aan zijn verwondingen.
De politie kijkt terug op een intensieve avond en nacht. Er werden meerdere agenten bekogeld met vuurwerk, volgens de landelijke korpschef is dat onverteerbaar: 'De veiligheid van burgers en van hulpverleners staat bij ons optreden voorop. Dat collega's zijn gehinderd en belaagd terwijl zij anderen proberen te beschermen, is onverteerbaar.'
Twaalf agenten van de politie Den Haag raakten gewond tijdens de jaarwisseling, waarvan er in ieder geval één naar het ziekenhuis moest om daar behandeld te worden aan zijn verwondingen. Het ging voornamelijk om incidenten waarbij er geweld werd gebruikt tegen de hulpdiensten. Zo kreeg een agent in de Haagse Koppelstokstraat bijvoorbeeld een fiets naar zich gegooid.

Meerdere incidenten

Volgens een woordvoerder van de politie kregen hulpverleners bij verschillende incidenten vuurwerk en glaswerk naar hen toe gegooid in Den Haag en Alphen aan den Rijn. Meerdere agenten liepen gehoorschade op, één agent liep letsel op aan het gezicht en moest daarom dus naar het ziekenhuis. Het is volgens de politie niet duidelijk hoe het nu gaat met de collega's.
Volgens korpschef Van Essen moest de politie ook vaak in actie komen om hulpverleners te assisteren, bij bijvoorbeeld het blussen van branden. 'De vuurwerktraditie is er één geworden waarbij er elk jaar collega's blijvende gehoorschade en ander letsel oplopen. Ik maak me daar kwaad over. We moeten als samenleving nadenken over betere manieren om het nieuwe jaar in te luiden', zegt Van Essen.