Samenscholingsverbod in Haagse buurten: ernstig gevaar nieuw geweld

De steekpartij vond plaats in een avondwinkel aan de Beresteinlaan in Den Haag
De steekpartij vond plaats in een avondwinkel aan de Beresteinlaan in Den Haag © Regio 15
DEN HAAG - Burgemeester Jan van Zanen heeft een samenscholingsverbod afgekondigd voor meerdere straten in stadsdeel Escamp in Den Haag. Na de steekpartij in een buurtwinkel van vorige week is het voorlopig verboden met meer dan twee mensen samen te komen. 'Uit informatie van de politie blijkt dat er een ernstig gevaar bestaat voor nieuwe gewelddadigheden', legt de gemeente uit.
Een 15-jarige jongen raakte op 27 december gewond bij een steekpartij in een avondwinkel. Hij zou hierbij in zijn rug zijn gestoken. Dezelfde avond heeft een verdachte zich bij de politie gemeld. Een 32-jarige vrouw en drie minderjarigen zijn uiteindelijk opgepakt. Hun mogelijke motief is niet bekend. De politie onderzoekt nog wat er die avond precies is gebeurd in de avondwinkel.
Toch is het na de aanhouding niet rustig geworden in de straten rond deze avondwinkel. Voor burgemeester Jan van Zanen reden om een samenscholingsverbod uit te vaardigen. Dit betekent dat groepen van meer dan twee mensen uit dit gebied verwijderd kunnen worden.

Een ingrijpend middel

De gemeente laat weten dat een samenscholingsverbod een ingrijpend middel is, dat alleen wordt gebruikt als er geen andere mogelijkheden zijn. Den Haag is van mening dat er nu iets moet gebeuren, omdat er anders 'een ernstig gevaar bestaat voor nieuwe gewelddadigheden als groepen jongeren bij elkaar komen'.
Het samenscholingsverbod geldt voor het gebied tussen de Meppelweg, Bouwlustlaan, Hengelolaan en Randveen (de buurten Venen en Oorden) en loopt tot en met vrijdag 6 januari. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat in de komende dagen gekeken wordt hoe de situatie dan is voor er een nieuw besluit over het samenscholingsverbod wordt genomen.