Ontdekkingen op de Horecava: eetbare cocktails en meekleurende drankjes

Royal Blue Gin
Royal Blue Gin © Omroep West
REGIO - Blauwe gin die roze wordt, robots als middel tegen het personeelstekort in de horeca en heel veel variëteiten in plant-based producten. Op de Horecava in Amsterdam zijn de afgelopen week de nieuwste noviteiten, gerechten en dranken gepresenteerd. En daar waren ook ondernemers en bedrijven uit onze regio bij die hun producten presenteerden.
De vakbeurs voor de horeca is het jaarlijkse feestje waar de nieuwste trends worden getoond. En niet alleen op het gebied van eten en drinken. De huidige energiecrisis en het personeelstekort in de horeca zijn zaken waar op de beurs zeker aandacht voor is. Zo werd een verwarmde stoel gepresenteerd waardoor gasten behagelijk lang buiten kunnen zitten, zonder dat er energiesslurpende heaters worden gebruikt.
We gaan ons eten misschien ook op een andere manier bestellen. Steeds meer bedrijven kiezen er voor om met gebruik van QR-codes de bestelling op te nemen. Ook werden er veel verschillende bestelzuilen gepresenteerd. En het serveren kan eveneens veranderen. De robots zijn in opkomst. Ze zoeven rond met dienbladen en stoppen keurig als je in de weg loopt.

Plant-based producten

Een trend die niet meer weg te denken is, zijn de plant-based producten. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat inmiddels een vegetarische of vegan variant. 'We hebben het over plant-based omdat 'vegan' voor klanten soms een activistische en negatieve bijklank heeft', legt een ondernemer uit. Trots presenteert hij zijn 'Italian style' umami-smakende plant-based boterhamworst.
Plant-based broodbeleg
Plant-based broodbeleg © Omroep West
Saucijnenbroodjes, kroketten, hamburgers, tonijn en gamba. Van al deze etenswaren worden smaakvolle alternatieven gepresenteed gebaseerd op basis van bijvoorbeeld paddestoelen of kikkererwten. De textuur van de vegan-gamba was nauwelijks te onderscheiden van het echte schaaldier.

Hamburgers, sate's en steaks

In een stand staat een kok trots een 'mooi stuk' vlees te grillen. Hij moppert: 'Het lijkt alsof we de enige zijn die nog écht vlees hebben.' Dat is bezijden de waarheid, er worden genoeg hamburgers, sate's en steaks gebakken. Veel vlees dat geserveerd wordt, is van biologische herkomst. Tegelijkertijd is het duidelijk dat plant-based gerechten niet meer weg te denken zijn van ons bord.
Vleesdroogkast
Vleesdroogkast © Omroep West
Cocktails en mocktails (een cocktail zonder alcohol) staan dit jaar weer uitgebreid op de drankenkaart. Er werden kant-en-klare cocktail gepresenteerd, bijvoorbeeld een blikje met een Espresso Martini die je alleen nog maar hoeft te shaken.

Volautomatische cocktail

Of in het kader van besparing op personeel, een automaat met bovenop flessen drank sterke drank. Na de keuze op het display, wordt je drankje volautomatisch gemixt.
Cocktail in blik
Cocktail in blik © Omroep West
Wie wel een cocktail wil, maar deze niet wil drinken, er zijn eetbare cocktails op de markt. Het is vergelijkbaar met winegums, maar dan snoep je gelly-achtige Berry Daquiri of Tequila Sunrise met een alcoholpercentage van max vijf procent.
Eetbare cocktail
Eetbare cocktail © Omroep West
De jonge Delftse ondernemer Jair Vink heeft Royal Blue Gin ontwikkeld. Een blauwe drank die, als er tonic bij wordt gegoten, van blauw naar roze gaat. In het distilatieproces gebruikt hij een bepaald bloemetje dat op het zuur van de tonic reageert. Dat zorgt voor de kleurverandering.
Wie denkt dat whiskey alleen uit Schotland of Ierland komt heeft het mis. Zoetermeerder Rob de Zeeuw is een groot liefhebber van Canada. Op een van zijn reizen ontdekte hij de Canadese whisky. In Canada is maple syrup (ahornsiroop) een product van nationale trots. Canadezen verwerken het overal in, ook in hun whisky die De Zeeuw importeert.
Rob de Zeeuw
Rob de Zeeuw © Omroep West
>> Kijk hier voor meer verhalen over eten, trends en restaurants.