Bultrug gespot voor Haagse kust

Foto ter illustratie, niet de bultrug uit het artikel
Foto ter illustratie, niet de bultrug uit het artikel © Kaushik Mahadevan
DEN HAAG - Voor de kust van Scheveningen is dinsdagmiddag een bultrug gezien. Volgens SOS Dolfijn, het expertise- en opvangcentrum voor walvisachtigen in de Noordzee, zwom het dier eerst zo'n twee kilometer uit de kust ter hoogte van de Scheveningse haven. Een paar uur later werd de bultrug voor de kust bij Kijkduin gespot.
'Bultruggen zijn avontuurlijk baleinwalvissen en kunnen zich goed redden in ondiepe gebieden zoals de Noordzee', zegt SOS Dolfijn. 'Als het dier verder gezond is en niet wordt lastig gevallen, kan de bultrug zich prima hier redden.' Vorige week werd er een bultrug bij België gezien. 'Mogelijk is dat dier nu hier voor de kust zichtbaar.'
Het lijkt te gaan om een volwassen exemplaar. Die kunnen gemiddeld ongeveer vijftien meter lang worden. Bultruggen kunnen zich volgens SOS Dolfijn prima redden in de Noordzee. 'Waarschijnlijk is hij gewoon op zoek naar voedsel.' Vooralsnog lijkt het te gaan om een gezond dier en is er dus 'geen reden tot zorg.'

Dagenlang voor kust

Het is niet voor het eerst dat een bultrug zich voor de Zuid-Hollandse kust laat zien. Zo was er eentje in het najaar van 2018 die dagenlang in zee bij Scheveningen zwom. Ook begin 2019 liet het dier zich er zien. Bultruggen vallen onder de baleinwalvissen en voeden zich door een grote hap water met vissen te nemen en dan te filteren.
SOS Dolfijn meldt dat mensen prima vanaf het strand kunnen kijken naar het dier. Maar 'we hopen altijd dat mensen ze niet expres gaan benaderen met boten'.