Samenscholingsverbod na steekpartij opgeheven: cameratoezicht en dichte winkel

De steekpartij vond plaats in een avondwinkel aan de Beresteinlaan in Den Haag
De steekpartij vond plaats in een avondwinkel aan de Beresteinlaan in Den Haag © Regio 15
DEN HAAG - Er komt cameratoezicht rondom de buurtwinkel aan de Beresteinlaan in Den Haag waar eind vorig jaar een 15-jarige jongen werd neergestoken. Het toezicht komt in de plaats van het samenscholingsverbod dat sinds een week in de buurt geldt. Dat verbod loopt vrijdagnacht af en wordt niet verlengd. De buurtwinkel moet op last van de burgemeester drie maanden dicht blijven.
Het samenscholingsverbod was ingesteld door de gemeente Den Haag na een steekpartij in een buurtwinkel waarbij een 15-jarige jongen gewond raakte. Volgens de politie waren er aanwijzingen voor 'nieuwe gewelddadigheden' in het stadsdeel Escamp. De steekpartij zou te maken hebben met een langer lopend conflict tussen verschillende jeugdgroepen.
Sinds het verbod zijn er volgens burgemeester Jan van Zanen geen noemenswaardige incidenten meer geweest. Wel zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd. De buurtwinkel waar de jongen is neergestoken, is volgens de politie namelijk een overlastlocatie.

Jongeren uit criminaliteit houden

Daarom wordt er cameratoezicht ingesteld in de omgeving van de buurtwinkel en moet de winkel zelf op last van de burgemeester de deuren drie maanden sluiten. Ook zal er meer aan preventie gedaan worden. Dat moet voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden of daar verder in afglijden.
Onderdeel van de aanpak is onder meer voorlichting en lessen op scholen. De scholen van de betrokken jongeren zijn ook op de hoogte.

'Optreden waar nodig'

Het verlengen van het samenscholingsverbod is volgens de burgemeester dankzij deze extra maatregelen niet nodig. 'Zo’n maatregel op basis van een noodbevel mag niet langer duren dan strikt noodzakelijk', zegt de burgemeester.
'Uiteraard blijven de politie en de gemeente de situatie nauwlettend volgen. We doen er alles aan om nieuwe verstoringen van de openbare orde te voorkomen en treden waar nodig op.'

Minderjarigen nog vast

Voor de steekpartij waarbij de 15-jarige jongen ernstig gewond raakte, werden vier verdachten aangehouden: een 32-jarige vrouw en drie jongeren. De minderjarigen zitten volgens de gemeente nog vast.
Deze week werd er nog een verdachte aangehouden. Het gaat om een 15-jarige jongen die betrokken was bij een vechtpartij. De vechtpartij is volgens de politie mogelijk de aanleiding geweest voor de steekpartij later die dag.