Moeder wil zoon (10) meenemen in zelfmoord: vier jaar cel en tbs

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
'S-GRAVENZANDE - Een 46-jairge moeder is veroordeeld tot vier jaar cel en een tbs-behandeling, omdat ze haar zoontje in een vakantiewoning in ’s-Gravenzande een giftig drankje had gegeven. Volgens de rechtbank is ze schuldig aan poging tot moord. Eerder sprak het Openbaar Ministerie van poging tot zware mishandeling en eiste daarvoor een mildere straf. De vrouw zou suïcidaal zijn geweest en wilde haar zoon meenemen in haar beslissing om uit het leven te stappen.
De vrouw was depressief met haar zoontje uit Zuid-Afrika teruggekeerd. Ze had er met haar man een guesthouse gehad, maar door corona was dat avontuur op een mislukking uitgelopen. Ze wilde vanuit de vakantiewoning in 's-Gravenzande een nieuw bestaan met haar kind opbouwen.
Haar echtgenoot was in Zuid-Afrika achtergebleven, en wilde van haar scheiden. Begin februari werd het de vrouw allemaal teveel. Ze drukte elf strips met medicijnen leeg, vermaalde de tabletten, en maakte er een giftig drankje van. Dat gaf ze aan haar zoon als een vruchtendrankje, en dronk er ook zelf van.

Bewusteloos onder zijn bed

De volgende dag moesten gealarmeerde familieleden eerst een kwartier op de ramen en deuren van de vakantiewoning bonken, voordat de moeder zelf uit haar gif-roes ontwaakte. Haar zoontje lag bewusteloos onder zijn bed, en werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij nog steeds last had van hallucinaties.
Uit toxicologisch onderzoek trekt de rechtbank de conclusie dat er een gerede kans was op overlijden van de jongen. Uit een afscheidstekst die de moeder in de vakantiewoning had achtergelaten, leidt de rechtbank ook af dat de vrouw echt de bedoeling had om met haar zoontje uit het leven te stappen.

Veel zwaardere straf

'Dit is een ernstig feit', zei de rechter vrijdag tijdens de uitspraak. 'Het slachtoffer was in hoge mate afhankelijk van zijn moeder. Zijn vertrouwen in haar is ten diepste geschonden.'
De celstraf van vier jaar is veel zwaarder dan de celstraf van drieënhalve maand die het Openbaar Ministerie drie weken geleden eiste, tijdens de zitting. Voor het OM stond niet vast dat het gifdrankje had kunnen leiden tot de dood van de jongen. De aanklager vond wel dat de vrouw een tbs-behandeling moest ondergaan.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch via 0800-0113.