Verkeer kan jaar geen gebruik maken van Elandstraat in Den Haag

Werkzaamheden rondom het Piet Heinplein in Den Haag waar de Elandstraat sinds vandaag is afgesloten voor doorgaand verkeer
Werkzaamheden rondom het Piet Heinplein in Den Haag waar de Elandstraat sinds vandaag is afgesloten voor doorgaand verkeer © Den Haag FM
DEN HAAG - De Elandstraat en Elandbrug in Den Haag zijn vanaf maandag 9 januari tot en met het einde van het jaar afgesloten voor doorgaand verkeer. Dit heeft te maken met werkzaamheden in het Zeeheldenkwartier. Doorgaand verkeer kan geen gebruik meer maken van de route Mauritskade-Elandstraat en moet omrijden via de Laan van Meerdervoort. Om winkels en straten bereikbaar te houden zijn er omleidingen ingesteld.
Op maandag 9 januari wordt de Elandbrug gesloten zodat de brug en kademuren veilig kunnen worden afgebroken en vernieuwd. Ook start de herinrichting van het plein. Die werkzaamheden zullen het hele jaar gaan duren, zegt de gemeente.
Tegelijkertijd is ook de Anna Paulownabrug tot juni afgesloten voor het verkeer. Daar worden door Eneco en Dunea werkzaamheden uitgevoerd aan de stadsverwarming en drinkwaterleiding.
In het Zeeheldenkwartier wordt een aantal werkzaamheden uitgevoerd: rondom het Piet Heinplein worden de Anna Paulownabrug, Elandbrug en de kademuren vervangen. Het plein zelf wordt opnieuw ingericht en de nutsbedrijven gaan aan de slag met de stadsverwarming en drinkwaterleiding die door de Anna Paulownabrug lopen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het spoor en de haltes van tramlijn 17. Na de werkzaamheden moeten daar nieuwe trams gaan rijden. Tot slot worden ook de kademuren en Hemsterhuisbrug vernieuwd.
Omleidingen zijn ingesteld door werkzaamheden in het Zeeheldenkwartier
Omleidingen zijn ingesteld door werkzaamheden in het Zeeheldenkwartier © Gemeente Den Haag

Ondernemers zijn klaar met werkzaamheden

De werkzaamheden aan tramlijn 17 gaan de laatste fase in. Vanaf maandag wordt er gewerkt aan de kruising Elandstraat-Vondelstraat waarbij de Elandstraat eind januari dichtgaat, het laatste deel van de Torenstraat (beide richtingen, tussen Kerkplein en Geest) en het Prins Hendrikplein, waar altijd één helft van de rotonde open blijft. Dat werk zal nog duren tot half april.
De vele werkzaamheden in- en om het Zeeheldenkwartier zorgen voor veel frustratie bij ondernemers. In juni vertelden zij niet blij te zijn met de grote bouwput en klaagden dat het wel heel lang duurt: 'Mensen weten niet eens meer dat we hier zitten. We hebben geen uitzicht meer.'