Hagenaar steekt met schroevendraaier in op hoofd van man, vindt zichzelf 'slachtoffer'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pixabay
LEIDSCHENDAM - Op 7 juli vorig jaar stak S. met een schroevendraaier in op een 38-jarige Zoetermeerder op een schoolplein. Hij bracht de man enkele schaafwonden aan het achterhoofd toe. Zelf werd de Hagenaar naar het ziekenhuis gebracht met een schedelbreuk na een reeks klappen en schoppen, zelfs toen hij knock-out op de grond lag. S. beweert dat hij daarom geen dader is, maar juist het slachtoffer van de vechtpartij.
De aanleiding voor de vechtpartij op het schoolplein van de Brede School de Waterlelie in Leidschendam, lag in het feit dat de 7-jarige dochter van S. en zijn ex-vrouw regelmatig over de vloer kwamen bij de zus van het slachtoffer, verklaarde hij tijdens de zitting op maandag.
Volgens S. heeft die zus een alcoholistische ex-partner die nog vaak bij haar woning rondhangt. Hij maakte een dag voor het geweldsincident daarom duidelijk dat hij niet meer wilde dat zijn dochter en ex daar nog langer kwamen. Het latere slachtoffer zou zijn zus verdedigd hebben, die zich geïntimideerd voelde door S..

Wie is de agressor?

De vraag wie nu precies de agressor was domineerde de zitting op maandag, al is alleen Amir S. als verdachte aangemerkt. Wat betreft het OM is de Hagenaar, die 'in een rechte lijn' op het vermeende slachtoffer zou zijn afgelopen en met hoog opgeheven arm, meermalen zou hebben geprobeerd te steken richting het hoofd van de Zoetermeerder.
Hoewel lang niet iedereen die de gewelddadige confrontatie heeft gezien, of wilde of durfde te getuigen, wijzen de meeste beschuldigende vingers in de richting van de Hagenaar. S. stelde echter dat de grotere en zwaarder gebouwde Zoetermeerder op hem zou zijn afgekomen en direct uithaalde. Hij heeft zich toen 'verdedigd' met een schroevendraaier. Die zou hij op zak hebben gehad om de beschadigde bumper van zijn auto te repareren.

Slachtoffer en zus 'aanzienlijk geweld' gebruikt

De officier van justitie noemde het 'met volle kracht' insteken met een schroevendraaier te kwalificeren als 'poging doodslag'. 'Goed dat het slachtoffer zich zo kranig heeft geweerd. De nog jonge leerlingen van de Springplank leren hoe ze onderlinge problemen moeten oplossen zonder geweld te gebruiken. Het is duidelijk dat deze meneer deze les nooit heeft gevolgd.'
Overigens hebben de leerlingen de gewelddadige confrontatie buiten tussen de beide vaders niet meegekregen omdat de lessen al van start waren gegaan toen het gebeurde. De aanklaagster erkende wel dat zowel de 38-jarige Zoetermeerder als zijn zus 'aanzienlijk geweld' hebben gebruikt tegen S., die een schedelbreuk heeft opgelopen. Ze stelde dat ze daarom haar eis flink heeft gematigd.

S. waarschuwt rechters voor 'tunnelvisie'

Inmiddels is het dochtertje van S. overgeplaatst naar een andere school. De advocaat van S. vroeg om zijn cliënt vrij te laten uit voorarrest. Hij zit al ruim een half jaar in voorarrest. Zijn advocate vroeg verder ook om ontslag van rechtsvervolging met een beroep op noodweer.
S., die zich zeer grondig had voorbereid op de zitting, wierp de rechters een heel scala aan rechtsartikelen voor de voeten en beriep zich bij herhaling op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Hij waarschuwde de rechters ook voor tunnelvisie: de neiging om alleen nog maar argumenten te bekijken die iemand zijn schuld bevestigen en ontlastende bewijsstukken te negeren.

Ex-vrouw verborg schroevendraaier

De ex-vrouw van S. zou aanvankelijk worden vervolgd voor het verbergen van de schroevendraaier na het incident. Het OM heeft in haar geval echter afgezien van vervolging. De rechter doet op 23 januari uitspraak in de zaak.