Verbazing over tientallen crashes op horrorpollers: 'Zijn mensen blind ofzo?'

Een auto reed vorige zomer op de poller op de Escamplaan
Een auto reed vorige zomer op de poller op de Escamplaan © Regio15
DEN HAAG - 'Zijn die mensen blind ofzo?' Dat er na anderhalf jaar nog altijd automobilisten op de twee pollers op de Escamplaan in Den Haag knalden, roept verbazing op bij lezers, luisteraars en kijkers van Omroep West. Zeker vijftig voertuigen zijn sinds de ingebruikname in de zomer van 2021 op de beweegbare paaltjes gevlogen, ondanks nieuwe maatregelen. De gemeente heeft daarom de horrorpollers opnieuw uitgeschakeld, en onderzoekt andere manieren om bestuurders op de paaltjes te attenderen.
Sinds ruim anderhalf jaar bezorgen de horrorpollers bij het HagaZiekenhuis veel werk voor autoherstelbedrijven. Bijna zestig aanrijdingen zijn er bij de beweegbare afsluiting in de Escamplaan in Den Haag geteld, ondanks tal van maatregelen. De inzet van verkeersregelaars, groene verf op het wegdek en de tekst 'lijnbus' op de rijbaan: niets lijkt genoeg om automobilisten te waarschuwen voor het beweegbare ding. 'Zijn die mensen blind ofzo?', vraagt Marlène de Vreugd op Facebook zich af. Zij pleit voor rigoureuze sancties. 'Zij mogen niet meer achter het stuur. Nu is het een poller, straks een kind', vreest ze.
'Mensen rijden zonder borden te volgen', denkt Bieswadjiet Sadhoe. Leroy Nolten nam er begin deze week een kijkje. 'Er zijn groene vakken en waarschuwingslampen geplaatst. Mocht je het nóg niet zien, neem gewoon het rijbewijs in beslag van mensen die er nog steeds doorheen proberen te gaan', suggereert hij. Zijn reactie kan op aardig wat bijval rekenen, likes stromen op zijn antwoord binnen. 'En geef ze een kortingsbon voor de opticien', voegt Hedi Aref toe.
De poller werd eerder helemaal uit de grond gereden
De poller werd eerder helemaal uit de grond gereden © Regio15
Jacobus Snel noemt alle klappers op de pollers een les voor roekeloze automobilisten waar volgens hem al langer in de maatschappij sprake van is. 'De poller geeft aan hoeveel overtredingen er worden gemaakt in het verkeer', is zijn reactie. 'Schijt aan alles hebben wordt bij de poller bestraft!' Hans van den Ende reageert daaronder: 'Werkelijk ongelooflijk wat voor tobbers er tegenwoordig aan het verkeer deelnemen. Het is al zo vaak in het nieuws geweest en nog rijden ze er tegenaan.'
Overigens vraagt een aantal bezoekers van de Facebookpagina van Omroep West zich af of de poller aan de Escamplaan wel nuttig is. 'Het is een verbindingsweg van en naar de huisartsenpost. Haal 'm daar weg en maak de weg openbaar voor alle verkeer', werpt Stephan Parreira op. 'Mensen moeten niet zo achterlijk zijn', verweert Kevin Heisenberg. 'Er wordt goed aangegeven dat daar een poller staat.'
Deze automobilist bij de horrorpoller heeft een engeltje op zijn schouder:
Automobilist komt goed weg bij horrorpoller
Dat er automobilisten zijn die maar nét op tijd goed wegkomen, blijkt uit de video hierboven. De bestuurder van een donkere Renault rijdt vlak achter een buschauffeur op de Escamplaan. Op het moment dat personenauto de poller is gepasseerd, schiet de beweegbare paal uit het wegdek. 'Dit is dus precies hoe het steeds gaat', duidt Remy van Baalen de beelden. 'De bestuurder van die Renault heeft écht geluk', vervolgt Alice van Dam. De automobilist op de naastgelegen rijbaan had minder geluk, deze bestuurder maakte wél schade.
'Je ziet ook dat het licht al op rood staat en je er eigenlijk niet door mag rijden', zegt een analyserende Michael van der Helm. 'Het is dus nog steeds de fout van de bestuurder.' Naggelwaus wil pollerbotsers in spé op voorhand waarschuwen. 'Zet daar een groot bord neer met: Knallen op de poller is geheel op eigen risico.' Renaatje Bos doet een laatste duit in het zakje: 'Er staan al genoeg waarschuwingsborden aan beide kanten. Als je dit niet ziet ben je echt blind.'
Na klachten uit de wijk over verkeersdrukte liet de gemeente Den Haag in de zomer van 2021 twee beweegbare pollers aan de Escamplaan plaatsen. Deze moeten doorgaand verkeer rondom het HagaZiekenhuis tegenhouden. Buschauffeurs en hulpdiensten kunnen er wel langs. Automobilisten die op de poller knallen worden op een rekening van de gemeente getrakteerd. Hoe hoog die precies is, is niet duidelijk. De kosten voor het vervangen van een beschadigde poller zijn niet mals. Een pollerpaal kost zo'n 4500 euro. Als er olie op het wegdek is terechtgekomen dat moet worden opgeruimd komt daar nog eens 2000 euro bij. En dan is er nog het arbeidsloon van zo'n 1000 euro.