Duizenden euro's gestolen van ouderen na oplichting door 'bankmedewerkers'

De verdachte in de zaak van 25 augustus
De verdachte in de zaak van 25 augustus © Politie
ZOETERMEER - De politie heeft duidelijke beelden van vijf verdachten van zogenaamde bankhelpdeskfraude. Daarbij zijn slachtoffers uit Zoetermeer en Pijnacker gebeld door iemand die zich voordoet als bankmedewerker, die meldt dat er een probleem met de rekening is en dat voor de veiligheid hun pinpas moet worden opgehaald. De vijf slachtoffers zijn in totaal duizenden euro's kwijtgeraakt.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 10 januari. Meer zaken zijn hier te vinden.
Slachtoffers bankhelpdeskfraude raken veel geld kwijt - Team West
Op 25 augustus is een 66-jarige vrouw gebeld door een zogenaamde bankmedewerker, die haar zo ver kreeg om het programma Anydesk te installeren op haar computer, zodat er kan worden meegekeken op haar rekening. Ook moet ze haar pincode geven en even later staat er iemand voor de deur om haar pinpas op te halen. Als ze later die avond op haar rekening kijkt, blijkt al snel dat ze is opgelicht.
Er is ruim 900 euro gestolen. Een deel van dat geld is opgenomen bij een geldautomaat aan het Middelwaard in Zoetermeer en er is een aankoop gedaan bij benzinestation Haan. De man die die aankoop doet, is gefilmd. Dat is ook de man die bij de vrouw thuis de pinpas heeft opgehaald. Dankzij camera's in de hal en lift van de flat is de man duidelijk in beeld.
Op 27 september krijgt een 76-jarige meneer uit Zoetermeer een mail van 'Mijn Overheid' waarin hij wordt gevraagd een heleboel persoonlijke gegevens in te vullen. De volgende dag wordt zijn bankpas opgehaald, waarmee een man aan het Meeuwenveld is gaan pinnen. Er is maar liefst drie keer een bedrag van 2000 euro gepind.
Een meneer van 80 jaar is op 13 oktober ook de dupe geworden van oplichters. Hij weet niet meer helemaal hoe het gegaan is, maar er is iemand bij hem thuis geweest die iets op zijn computer gedaan heeft en zijn bankpas en pincode heeft meegenomen. Er is vervolgens 500 euro van zijn rekening gehaald bij de Geldmaat aan de Quirinegang in Zoetermeer.
Op 14 oktober houdt een zogenaamde bankmedewerker een 87-jarige meneer voor dat zijn rekening wordt geplunderd. Om alles in orde te maken, moet hij zijn pincode geven en zijn bankpas thuis op laten halen. Met die pas wordt vervolgens 250 euro uitgegeven bij een tankstation. De verdachte die die transactie doet, is al aangehouden.
Maar er wordt nog iemand gezocht: de man die 500 euro van de rekening van het slachtoffer opneemt bij de Geldmaat aan de Quirinegang. Hij denkt slim te zijn door zijn hand voor de camera te houden, maar is toch op verschillende momenten in zijn gezicht te zien.
Bij de laatste zaak in deze reeks heeft een zogenaamde koerier van de bank op 25 oktober bij een 86-jarige meneer thuis achter zijn computer gezeten en is weggegaan met zijn pas en code.
Hij is op verschillende plekken in Pijnacker gaan pinnen, onder andere bij een Geldmaat. Ruim 1200 euro is er afgeschreven. Dit hoge bedrag was mede mogelijk doordat op de computer het spaargeld was overgezet op de betaalrekening.

Herkent u iemand?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem