Riolen zitten vol met frituurvet na feestdagen: 'Kost miljoenen euro's'

Het riool ontdoen van vetkloddders
Het riool ontdoen van vetkloddders © Hoogheemraadschap Delfland
DEN HAAG - De oliebollen en appelflappen liggen weer ver achter ons, maar bij de waterzuivering vormen ze het probleem van de dag. Want waar loos jij je frituurvet na de feestdagen? Als het goed is bij de milieustraat, maar het vet verdwijnt regelmatig in de wc of in de gootsteen. En dat vormt een hoofdpijndossier voor de waterschappen.
Vet heeft de eigenschap te stollen bij lagere temperaturen. Dus tussen jouw aanrecht en de waterzuivering gaat het ergens aan de binnenkant van een leiding zitten. Dit kan zorgen voor verstoppingen thuis en op rioolwaterzuiveringen. Bij een verstopping thuis moet al snel een loodgieter gebeld worden. Waterschappen huren speciale bedrijven in die het vet verwijderen uit de persleidingen en gemalen. En dat kost veel geld.
Bij het gemaal van het Hoogheemraadschap van Delfland aan het Bitterzoetpad in Den Haag weten ze er alles van. Daar heten de klonters vet in de leidingen of pompen 'witte schapen'. En deze schapen kosten alleen Delfland 750.000 euro per jaar om ze te verwijderen. Landelijk is dat enkele miljoenen volgens de Unie van Waterschappen.
Vet in het riool vormt een groot probleem
Vet in het riool vormt een groot probleem © Hoogheemraadschap Delfland
Maar ze laten zitten is geen optie. Ferry Spaans van Delfluent Services, die op komt draven als er iets mis gaat bij het gemaal, vertelt: 'We hebben twee problemen met het vet. Eén is de kelder waar het water binnenkomt. Die laten we vier keer per jaar schoonmaken. Dan komen er mannen met messen en die hakken het vet los. Heel vies werk en dan wordt het weggezogen'.
Het tweede probleem is dat het vet storing kan veroorzaken in de pompen. 'Dan moeten we, al is het midden in de nacht, monteurs laten komen om het te verhelpen. Alleen al bij het gemaal Ypenburg, die zuivert voor een stuk Pijnacker, een stukje Delft en Ypenburg, kost dat op jaarbasis 80.000 euro.
Ferry Spaans controleert de kelder van het gemaal op Ypenburg op vet
Ferry Spaans controleert de kelder van het gemaal op Ypenburg op vet © Omroep West
Waterschappen vragen dan ook om het gebruikte frituurvet niet in het riool te gooien. Ruud Egas van Hoogheemraadschap Delfland: 'Doe het alsjeblieft in de oude verpakking of gebruik een leeg melkpak en lever het in bij recyclepunten. Van jouw frituurvet wordt vervolgens biobrandstof gemaakt, een vorm van groene energie. En dat is goed voor het milieu.'