Jouw bruine boterham met kaas is een stuk duurder, maar waarom?

Bruine boterham met kaas
Bruine boterham met kaas © ANP
LEKKERKERK - 'Vorig jaar kostte deze kaas nog 123 euro, dit jaar toch al gauw 155 euro', vertelt kaasmaker Jan Herm Bokdam uit Lekkerkerk. Het afgelopen jaar is natuurlijk alles duurder geworden, maar uit cijfers van het CBS blijkt dat de prijzen van melk, eieren en kaas enorm omhoog zijn geschoten. Maar hoe kan het dat dit oer-Hollandse broodbeleg zoveel duurder is geworden? Kaasboer Jan Herm legt het uit.
De stijging van de kaasprijs begint in de koeienstal. Door de oorlog in Oekraïne zijn de meeste grondstoffen een stuk duurder geworden. 'De kunstmest, de diesel voor de tractoren, de energie om de stal draaiende te houden', somt de kaasmaker op. 'En de prijzen van het voer voor de koeien is omhoog geschoten. Een paar jaar geleden betaalden wij per bestelling ongeveer 5500 euro en nu zitten wij tegen de 10.000 euro aan', gaat hij verder. 'Dan heb je dus nog geen liter melk, maar al wel een verdubbeling van de prijzen.'
En als de melkprijzen omhoog gaan, moet ook de kaasboer flink betalen. 'De melk is dus twee keer zo duur geworden. Maar daarnaast zijn de energiekosten en personeelskosten van de kaasmakerij zelf ook nog eens vreselijk omhoog gegaan', legt Jan Herm uit.

'Iets dat ik altijd in huis heb'

En om al die kosten te dekken, gooien kaasmakers hun prijzen dus ook weer omhoog. 'Het afgelopen jaar hebben wij de prijs voor onze kazen twee en soms zelfs drie keer moeten verhogen. Deze kaas van 15 kilo kostte vorig jaar nog 123 euro en dit jaar toch al gauw 155 euro', vertelt de kaasmaker uit Lekkerkerk. 'In eerste instantie zou je dus denken dat wij een goede winst hebben gedraaid dit jaar door die prijsverhoging. Maar onze kosten zijn dusdanig verhoogd dat de winstmarges juist minder zijn voor ons', voegt hij toe.
Ondanks dat een stuk kaas in de kaaswinkel van Jan Herm fors duurder is geworden, blijven de klanten toch komen. 'Ik kijk niet zo naar de prijs van de kaas. Het is gewoon iets dat ik altijd in huis heb', vertelt een vrouw die net een kilo belegen kaas afrekent. 'Ik wil niet zeggen dat ik kaas echt nodig heb, maar ik vind het wel heel lekker. Dus ik blijf het gewoon kopen', zegt een andere klant.
kaasmaker Jan Herm Bokdam
kaasmaker Jan Herm Bokdam © NOS
Toch heeft Jan Herm nog meer slecht nieuws voor kaasliefhebbers: waarschijnlijk moet je komend jaar nog dieper in de buidel tasten voor het oer-Hollandse broodbeleg. 'Ik hoop niet dat ik de prijzen nog een keer moet verhogen. Maar als ik de kosten zo zie, dan verwacht ik het wel', verzucht de kaasmaker.