Bultruggen gespot voor de kust van Scheveningen

Foto ter illustratie, niet de bultrug uit het artikel
Foto ter illustratie, niet de bultrug uit het artikel © Kaushik Mahadevan
DEN HAAG - Voor de kust van Scheveningen en Kijkduin zwemt woensdagochtend een bultrug. Mogelijk zwemmen er zelfs twee dieren, zegt natuurorganisatie SOS Dolfijn, die gespecialiseerd is in de hulp aan walvisachtigen. Begin deze maand werd bij Scheveningen ook al een bultrug gezien en kort daarvoor zwom zo'n dier voor de kust van België.
'Wow!' Zo sluit SOS Dolfijn de tweet af waarmee ze laten weten dat er voor de kust bij Scheveningen en Kijkduin een of zelfs twee bultruggen zwemmen. Ze delen de waarneming van de gigantische dieren voor de kust, omdat bultrug kijken vanaf het strand geen kwaad kan voor de dieren, laat SOS Dolfijn weten: 'Dit soort reuzen voor de kust valt enorm op. Waarnemen vanaf het strand kan echt geen kwaad. Verstoring in het water wordt snel opgemerkt ook en direct aangepakt.'
Op 3 januari werd ook al een bultrug gezien voor de kust bij Scheveningen.
Bultruggen zijn walvisachtigen die steeds vaker in het zuidelijke deel van de Noordzee worden gezien. In de zomer leven de grote dieren in het koude water rond de polen. In de winter zwemmen ze naar de tropen, waar ze paren en jongen krijgen. Meestal zwemmen de bultruggen in diep water, maar ze durven ook dicht voor de kust te zwemmen.
Heb je de bultrug nog niet gezien? Niet getreurd. Het kan namelijk zijn dat je het dier later nog eens voorbij ziet komen. Bultruggen verblijven namelijk vaak enkele dagen op dezelfde plek, zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn in het radioprogramma West Komt Thuis. 'Vandaag waren ze een of twee kilometer op zee, maar soms verschijnen ze zelfs pal naast de pier', zegt Van den Berg. Een tip voor het bultrug spotten: let op de uitademing, deze verraadt vaak waar hij is. En ga op een dag dat het niet hard waait. 'Door de harde wind zijn de golven hoger en is het dier moeilijker te zien.'

Walvisjacht

Vorig jaar spoelde er een dode bultrug aan op Vlieland. Naar dat dier is toen onderzoek gedaan door medewerkers van Naturalis in Leiden. Het dier is daar opgenomen in de wetenschappelijke collectie. In 2003 dreef een dode bultrug in de monding van de Nieuwe Waterweg, weet natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare. Dat was een sensatie, want daarvoor was de laatste bultrug in de Noordzee in 1755 gezien.
Na 2003 zijn er steeds vaker bultruggen gezien. Tegenwoordig duiken er meerdere keren per jaar bultruggen op voor de Nederlandse kust. Deskundigen denken dat er meer bultruggen zijn omdat er niet meer op walvissen mag worden gejaagd. Mogelijk is er ook een voedseltekort in andere zeegebieden, waardoor de dieren dichter naar de kust zwemmen.