Rechter kraakt Leids beleid om kamerbewoners uit huis te zetten

LEIDEN - De bestuursrechter heeft een voorlopige streep gezet door het Leidse verkameringsbeleid. Met dat beleid kan Leiden sinds 2021 pandeigenaren dwingen om die niet meer op te splitsen in meerdere eenheden. Studenten voor Leiden in de Leidse gemeenteraad is blij met het besluit en wil dat het gemeentebestuur nu snel met duidelijke en eerlijke regels komt voor kamerbewoners.
Met het verkameringsbeleid wil Leiden overlast in wijken van deze 'verkamerde' panden zoveel mogelijk beperken en huizen beschikbaar houden voor de reguliere woningmarkt. De eigenaren van twee panden hadden bezwaar ingediend tegen het intrekken van de vergunning voor hun verkamerde panden en kregen gelijk van de rechter.
De rechter geeft bij zijn uitspraak aan dat de gemeente Leiden zorgt voor een onzekere positie van huurders als een vergunning voor een opgedeeld pand wordt ingetrokken. Vaak worden kamers in zo'n pand al jaren legaal verhuurd en worden de eigenaar en bewoners ineens geconfronteerd met veranderende regelgeving, zonder overgangsperiode. Tot slot vindt de rechter het argument van de gemeente dat woningen beschikbaar moeten zijn voor de reguliere, krappe woningmarkt niet altijd legitiem. Volgens de rechter zijn de beide woningen in deze zaak niet schaars omdat ze in een prijsklasse van boven de vijf ton vallen.
Veel oude panden in het centrum van Leiden zijn zo verbouwd dat er meerdere studenten in wonen. Ze zijn destijds dus nooit neergezet als studentenwoning en hebben een particuliere eigenaar. Bij de gemeente Leiden kwamen de afgelopen jaren steeds meer klachten over deze zogenoemde 'verkamerde' panden. Niet alleen werden het er steeds meer, maar door de grote hoeveelheid bewoners veroorzaken sommige van deze panden ook overlast voor de rest van de buurt. Daarom maakte Leiden een beleid dat tot doel had het aantal verkamerde panden in het centrum te verminderen en meer over de stad te verdelen. Vergunningen die al jaren geleden aan huiseigenaren waren verleend werden ingetrokken en studenten en kamerbewoners moesten noodgedwongen op zoek naar andere woonruimte.

'Studentje pesten'

Studenten voor Leiden in de Leidse gemeenteraad is blij met de uitspraak van de rechter. 'Dit is een bijzondere uitspraak van de rechter', zegt fractievoorzitter Mitchell Wiegand Bruss. 'De rechter moet het college nu terugfluiten, terwijl het gemeentebestuur juist moet zorgen voor de huisvesting en het welzijn van de inwoners.' Hij noemt het beleid 'studentje pesten' en vindt dat het college gefaald heeft met het maken van dit beleid.
'De rechter zegt eigenlijk dat je als gemeente niet tegen een opgedeeld studentenhuis kan zeggen dat dat ineens niet meer kan', zegt Wiegand Bruss. 'Toch heeft de gemeente dat gedaan. De rechter heeft deze twee studentenhuizen nu gelijk gegeven waardoor de gemeente Leiden de regels moet gaan aanpassen. Wat mij betreft mogen vooral GroenLinks en PvdA zich nu wel even achter de oren krabben of ze nog steeds achter dit beleid staan.'

Voorlopig geen huurders op straat

Wiegand Bruss vraagt nu aan het gemeentebestuur wat de gevolgen zullen zijn van de uitspraak van de rechter. De gemeente Leiden laat aan Omroep West weten dat er voorlopig geen huurders uit hun huis zullen worden gezet. Verder onderzoekt gemeente Leiden de juridische gevolgen van de uitspraak van de rechter.