Jesse pakt hoofdprijs met broodje dat luistert naar de naam 'Auberginius'

Jesse won de hoofdprijs met de 'Auberginius'
Jesse won de hoofdprijs met de 'Auberginius' © Firma van Buiten
DELFT - Een schippersbol met gegrilde aubergine, zoete aardappelspread, salsa en gebakken mango. Dat klinkt lekker, hè? De jury van Lekker Anders op de Horecava 2023 vond dat ook en beloonde maker Jesse Eekhout van Firma van Buiten uit Delft daarom met de hoofdprijs. 'Volgend jaar ga ik weer meedoen, ik weet alleen nog niet met welk broodje', roept de winnaar enthousiast.
Maar wat is 'Lekker Anders'? 'Het is een broodjeswedstrijd, net zoals alle andere wedstrijden die tijdens de Horecava in RAI Amsterdam worden gehouden. En dit is dan een wedstrijd voor mensen met een verstandelijke beperking', legt Marc den Os van Firma van Buiten, en begeleider van Jesse tijdens de wedstrijd, uit. 'Maar het is wel echt een wedstrijd. Je moet gewoon een goed broodje leveren om te kunnen winnen', benadrukt hij.
Jesse serveerde tijdens de wedstrijd een broodje met de naam 'Auberginius': een schippersbol met gegrilde aubergine, zoete aardappelspread, salsa, gebakken mango en afgemaakt met chips van aubergineschil, tahoon cress en salad pea cress. Een hele mond vol dus, letterlijk en figuurlijk. 'Het broodje werd door onze kok verzonnen. Daarna is het de bedoeling dat Jesse tijdens de wedstrijd vijf van deze broodjes binnen acht minuten lekker en netjes kan maken en serveren', vertelt de begeleider van de broodjesmaker.
Broodje 'Auberginius'
Broodje 'Auberginius' © Firma van Buiten
Om een topprestatie te kunnen leveren, is er in de keuken van Firma van Buiten veel geoefend. 'Jesse is heel gedreven en wil dit heel graag doen. Daarnaast heeft hij heel veel eigen ideeën om iets sneller te doen, want hij moet het natuurlijk binnen acht minuten op tafel zetten', vertelt Marc. 'Dat is heel leuk om te zien.'
En dat trainen wierp zijn vruchten af. 'Jesse wist woensdag gewoon heel goed wat hij op het wedstrijdpodium moest doen en had totaal geen last van de spanning', zegt Marc. 'Ik had die hele dag eigenlijk veel meer stress', lacht hij. Uiteindelijk wist Jesse het beste broodje op tafel te zetten. ‘Zijn broodje was heel origineel. De aubergine leek op mooi, sappig vlees. Hoe hij dat heeft gedaan, is ons eigenlijk een raadsel', klonk het oordeel van de jury.

Niet de eerste keer

'Ik vind het echt heel leuk dat ze mij de beste vinden', zegt Jesse trots. 'Ik stond naast het podium te juichen en ons hele team is ontzettend trots op hem', voegt zijn begeleider toe.
Het is niet de eerste keer dat Jesse het lekkerste broodje heeft gemaakt op de Horecava. 'Ruim tien jaar geleden heeft hij al een keer gewonnen en in 2020 pakte hij ook de hoofdprijs. Dit is dus al zijn derde titel', zegt Marc trots. Toch weerhoudt dat Jesse er niet van om nog een keer mee te doen. 'Volgend jaar ga ik weer, ik weet alleen nog niet met welk broodje', roept de winnaar enthousiast.
Voor wie nu heel benieuwd is geworden naar het winnende broodje uit Delft, hebben Jesse en Marc goed nieuws. 'We verkopen hem nog de hele maand in onze Lunch & Go. Hij is echt heerlijk', voegt Marc toe.