'Smaak en gezondheid groenten in supermarkt ondergeschikt', Gert-Jan wil dit veranderen

Gert-Jan van Staalduinen in zijn kas
Gert-Jan van Staalduinen in zijn kas © Eigen foto
MAASDIJK - Bakken vol planten, voorzien van luchtgaatjes boven- en onderin, paars licht en een aangepaste luchtvochtigheid: het leidt volgens Gert-Jan van Staalduinen tot een groente die gezonder en lekkerder is dan in de supermarkt. Het zelfontworpen teeltsysteem van zijn Maasdijkse bedrijf Logiqs is ermee in de prijzen gevallen. Door organisatie Big Improvement Day werd het uitgeroepen tot één van de meest innovatieve bedrijven van Nederland.
Logiqs is gespecialiseerd in het ontwikkelen van verticale landbouw. Ze maken mobiele systemen om gestapeld groenten te kweken en gestapeld producten op te slaan in magazijnen. Nu heeft het bedrijf een teeltsysteem ontwikkeld om een microklimaat te maken in de mobiele groentebakken. Door het licht en de luchttoevoer aan te passen kunnen zij groenten telen die gezonder en lekkerder zijn.
Gert-Jan legt uit hoe het systeem werkt:
Zo werkt het prijswinnende teeltsysteem van Gert-Jan van Staalduinen
Gert-Jan wil zijn systeem doorontwikkelen, zodat je in de toekomst dichtbij huis gezonde en lekkere groente kan telen en eten. 'Onze voedselketen wordt nu bepaald door de supermarkten en zij willen vooral groenten die er mooi uitzien voor de klanten. De smaak en gezondheid zijn ondergeschikt geraakt. Daarnaast willen de supermarkten dat de groentes lang houdbaar zijn. Ze kunnen dan alle groenten van over de hele wereld halen en in de schappen presenteren, het hele jaar door', vertelt Gert-Jan. Erg duurzaam is dat niet volgens hem niet en ook zeker niet lekker en gezond.

Verse lucht

Het nieuwe teeltsysteem zorgt voor een beter luchtklimaat tussen de planten. Door kleine gaatjes in de teeltbakken komt de lucht van onder de plantjes omhoog en wordt boven in de bak weer weggezogen. Er wordt dan steeds verse lucht toegevoerd aan de onderkant en op die manier kan de luchtvochtigheid tussen de planten veel hoger zijn. Hierdoor groeit de plant sneller, zonder dat er schimmels ontstaan. In het water dat onder de bakken doorstroomt zitten voedingsstoffen, die er voor zorgen dat de plant of groente lekker wordt.
De ledverlichting zorgt voor de juiste lichtintensiteit voor snelle groei. Op het eind van de teelt wordt de plant met blauw licht -fel zonlicht, denkt de plant- beschenen. Hierdoor raakt de plant in de stress en maakt de plant vitaminen aan om te kunnen overleven. Dat is het moment om te oogsten.

Uitkomst voor de toekomst

De verticale landbouw is zeker de toekomst volgens de Maasdijkse ondernemer. 'We leven met steeds meer mensen op deze wereld en de ruimte is beperkt. Je kan containers met verticale farms in de woestijn zetten en met zonne-energie laten draaien.'
'Het zal in de toekomst een uitkomst zijn voor landen met extreem weer, bijvoorbeeld in Noorwegen en IJsland. In het Westland zal de groei van de verticale landbouw vooral zijn bij bedrijven die jonge plantjes opkweken en dan weer doorverkopen', denkt Gert-Jan.