Langdurige regenval: extra pompen ingezet en lekkage in schouwburg

Extra pompen houden de voeten droog
Extra pompen houden de voeten droog © Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
REGIO - De aanhoudende regenval leidt op een aantal plekken in onze regio tot overlast. Zo kampt de Goudse Schouwburg met wateroverlast, waardoor zaterdagavond een voorstelling niet door kan gaan. Waterschappen hebben extra pompen geplaatst op plekken waar overlast dreigt te ontstaan. Een deel van de A12 bij Zoetermeer was dicht omdat er water op de weg lag.
In de Goudse Schouwburg zou zaterdagavond de voorstelling Quake van Theater Utrecht en DOX beginnen, maar door een lekkage kan die niet doorgaan. Het lek is ontstaan door de heftige regenval, bevestigt de Goudse Schouwburg. De lekkage is minimaal, maar omdat de druppels bij de lichten en andere elektra kunnen komen, vindt de schouwburg het niet verantwoord om zaterdagavond in de grote zaal door te gaan. De voorstellingen volgende week gaan gewoon onverhinderd door.
In augustus kampte het theatergebouw ook al met wateroverlast, maar dat kwam door een kapotte boiler. De wateroverlast van toen was veel groter en is niet te vergelijken met die van nu.

Extra pompen ingezet

Niet alleen in Gouda hebben ze last van de regen, ook in andere delen van onze regio is het heel erg nat. Om te voorkomen dat er wateroverlast ontstaat, heeft het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard extra waterpompen neergezet om regenwater af te voeren. Zo zijn er twee extra pompen geplaatst in Nieuwerkerk aan den IJssel, zodat het water beter verdeeld wordt. In de Krimpenerwaard staat de Gouderakse Tiendweg blank. Daarom draait niet alleen daar, maar ook in Haastrecht een extra pomp.
Snelweg A12 was ter hoogte van Zoetermeer voor een deel afgesloten, omdat er water op de weg stond. De rechterrijstrook richting Den Haag was dicht. Voor de overige rijstroken gold een maximumsnelheid van zeventig kilometer per uur. Het Hoogheemraadschap van Delfland laat weten dat al hun gemalen draaien. Die zorgen ervoor dat het vele regenwater wordt afgevoerd, in de sloten blijft en de grote plassen op peil blijven. Daarnaast zijn er nog twee extra pompen aan de Hofweg in de polder van Schieveen neergezet, in de buurt van Rotterdam The Hague Airport.
In Maasland wordt het gemaal Dijkpolder gerenoveerd. De tijdelijke pompen die tijdens de renovatie zijn neergezet, zijn uitgebreid met een extra mobiele pomp. Volgens het Hoogheemraadschap kunnen alle sloten en kanalen de vele neerslag aan, maar ze blijven wel alert. Pas in de loop van zaterdagavond gaat het minder regenen. Zondag valt af en toe een bui.
Gemaal in Rijpwetering doet zijn werk
Gemaal in Rijpwetering doet zijn werk © Ton Wesselius