Golden Earring-gitarist George Kooymans ereburger in België: 'Een hele eer'

George Kooymans in 2019 in Landgraaf
George Kooymans in 2019 in Landgraaf © ANP
DEN HAAG - Gitarist George Kooymans mag zich vanaf nu ereburger van Rijkevorsel noemen. De muzikant van Golden Earring woont al vijftig jaar in de Belgische plaats en zag dat zaterdag bekroond worden met een ereburgerschap. 'Je beseft nu pas wat je gepresteerd hebt', tekende Het Nieuwsblad op. Eerder werden de bandleden van Golden Earring benoemd tot ereburgers van Den Haag.
Begin februari 2021 gaat er een schokgolf door Nederland als de Haagse rockband Golden Earring aankondigt te stoppen. Gitarist George Kooymans (74) lijdt aan de slopende zenuw- en spierziekte ALS en kan niet meer optreden. De overige bandleden gaan zonder de gitarist niet verder. 'Alleen met z'n vieren zijn ze een band', vertelde manager Rob Gerritsen toen.
Vrienden van de muzikant klopten bij het gemeentebestuur van Rijkevorsel aan om hem tot ereburger te benoemen. 'Met zijn oeuvre heeft George een steen verlegd in een muzikale rivier', zegt vriend Stanny van Ostaeyen tegen Het Nieuwsblad. De gemeente Rijkevorsel is het daar roerend mee eens en overhandigde zaterdag een oorkonde van het ereburgerschap, samen met een aantal cadeaus. 'Het is een hele grote eer', zegt George Kooymans in het Vlaamse blad. Ondanks het ereburgerschap blijft hij Hagenaar. 'Ik woon hier al meer dan de helft van mijn leven, toch ben ik Nederlander gebleven. Het dialect heb ik niet overgenomen.'
Golden Earring-gitarist George Kooymans ereburger in België: 'Een hele eer'
Golden Earring-gitarist George Kooymans ereburger in België: 'Een hele eer'
Golden Earring is begin jaren zestig opgericht door de Haagse buurjongens Rinus Gerritsen (bas/toetsen) en George Kooymans (gitaar/zang). Als Barry Hay (zang/gitaar) en Cesar Zuiderwijk (drums) zich eind jaren zestig bij hen voegen, is de klassieke line-up van de band compleet.
Al snel maakt Golden Earring internationaal furore. Met Radar Love en Twilight Zone breekt de band wereldwijd door. In eigen land gelden de Haagse vrienden als de meest succesvolle band ooit, met maar liefst zestig hits op hun naam. In 2021 kondigde de band aan te stoppen vanwege de ziekte van hun gitarist George Kooymans. In april 2021 werden alle bandleden van Golden Earring benoemd tot ereburgers van Den Haag.