Slachtoffer moet gedwongen pinnen en 82-jarige man opgelicht: zelfde verdachte in beeld

De man die in beide zaken is te zien
De man die in beide zaken is te zien © Politie
DEN HAAG - Een beroving waarbij het slachtoffer werd gedwongen geld te pinnen en de oplichting van een 82-jarige man zijn het werk van dezelfde verdachte. De man is namelijk in beide gevallen op camerabeelden te zien.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 17 januari. Meer zaken zijn hier te vinden.
Op dinsdag 13 september loopt een 18-jarige man op de Zweeloostraat in Den Haag. Hij wordt in het Turks aangesproken door een man die vraagt of hij even met zijn telefoon mag bellen. Als hij merkt dat het slachtoffer Nederlands spreekt, gaat hij ook in die taal verder. Maar de 18-jarige wil zijn telefoon niet afstaan.
Dan zegt de man dat hij het slachtoffer gaat overvallen. Hij pakt hem vast, eist al het geld dat hij bij zich heeft en haalt iets uit zijn jas, vermoedelijk een steekwapen. De overvaller kijkt in de jaszakken en de tas van het slachtoffer, vindt zijn pinpas en dwingt hem om mee te lopen naar een geldautomaat.

500 euro opgenomen

De twee zijn gefilmd aan de Leyweg, waar de 18-jarige man wordt gedwongen om 500 euro op te nemen. Als dat is gelukt, wil zijn belager meer hebben. Maar omdat het pinlimiet is bereikt, lukt dat niet. De overvaller waarschuwt het slachtoffer dat hij niemand mag waarschuwen en vertrekt dan.
Dezelfde man in beeld tijdens oplichting en beroving - Team West
De verdachte wordt niet alleen voor deze beroving gezocht, bijna twee maanden later slaat hij opnieuw toe. Een 82-jarige bewoner van de Dedemsvaartweg in Den Haag wordt op maandag 7 november gebeld door iemand die zich voordoet als bankmedewerker. Er zou een probleem met de rekening zijn en de beller krijgt het voor elkaar dat de man zijn pincode geeft en zijn pinpas thuis laat ophalen.

Zelfde man in beeld

Diezelfde avond wordt de pas inderdaad opgehaald. Op camerabeelden is te zien dat de verdachte bij de flat van het slachtoffer aankomt. Hij gaat naar binnen en vertrekt even later weer.
Op 17 januari toonden we ook camerabeelden van iemand anders die was gefilmd in de flat. Deze man blijkt niets met de zaak te maken te hebben en was dus onterecht in beeld. De beelden zijn zoals de regelgeving voorschrijft vooraf door de recherche zorgvuldig bekeken. Daarin is ook de informatie, zoals tijdstip en signalement, uit de verklaring en aangifte van het slachtoffer betrokken. Zoals gebruikelijk is de zaak voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Dat gaf op basis van het onderzoek toestemming voor het tonen van de beelden. De getoonde man meldde zich kort na de eerste uitzending en hij is verhoord. Hierna bleek dat hij niets met de zaak te maken heeft en dus geen verdachte is. De beelden zijn dinsdagavond meteen verwijderd van de website en ook de tv-uitzending van Team West is 's avonds aangepast. Het OM vervolgt de man niet en de politie heeft zijn excuses aangeboden.
© Politie
Even later wordt er bij een automaat aan de Leyweg geld opgenomen van de rekening van de 82-jarige man. De pinner is de man die we eerder zagen bij de beroving in september en in de flat van het slachtoffer.
Omdat het slachtoffer dementerend is en al eerder de dupe is geworden van oplichters, heeft zijn familie de opnamelimiet van zijn rekening verlaagd. Daarom kon er in dit geval niet meer dan 100 euro worden opgenomen.
© Politie

Herkent u hem?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem