Cabaretier Farbod Mogghadam wilde nooit meer optreden: 'Het was goed zo'

Farbod Moghaddam
Farbod Moghaddam © Omroep West
DEN HAAG - Cabaretier Farbod Mogghadam was nog maar net begonnen en werd door veel mensen gezien als groot nieuw talent. In 2018 won hij het Leids Cabaret Festival en vanaf dat moment zat er een duidelijke stijgende lijn in zijn carrière. Hij maakte zijn eerste soloshow, deed mee aan De Slimste Mens en kreeg langzaam de eerste naamsbekendheid. Toen kwam corona en stopte alles abrupt. Farbod had voor zichzelf besloten definitief te stoppen.
Dat Farbod vrijdagavond toch weer op het toneel staat, is dan ook te danken aan de producent van het televisieprogramma 'Ik Ga Stuk', dat dit najaar werd uitgezonden door BNN/VARA. Een soort 'Voice Of Holland' was dat, maar dan voor jong comedytalent. Het programma was geen doorslaand succes, maar voor Farbod is het zeer belangrijk geweest. Zijn deelname betekende namelijk een terugkeer naar het theater. Terwijl hij eigenlijk had besloten dat niet meer te doen.
'Tijdens de pandemie kwam alles tot stilstand. Ik heb het hele rouwproces meegemaakt', vertelt hij in het programma UIT van Radio West. Na twee jaar corona had Farbod zelfs geaccepteerd dat zijn werk als cabaretier voorbij was. Want daar was hij van overtuigd. 'Ik had het zelfs zo goed geaccepteerd, dat ik niet meer stond te popelen om het podium op te gaan toen dat weer kon. Ik had er zoveel vrede mee dat dit misschien niet meer was wat ik wilde doen.' Hij had geen impresario meer en zelfs zijn website isuit de lucht.
Farbod Moghaddam was de winnaar van de 40ste editie van het Leids Cabaret Festival in 2018
Farbod Moghaddam was de winnaar van de 40ste editie van het Leids Cabaret Festival in 2018 © ANP
Toen hij gevraagd werd mee te doen aan het programma 'Ik Ga Stuk' heeft hij daar dan ook lang over moeten nadenken. De producent heeft hem moeten overhalen en dat ging niet snel. 'Achteraf gezien een van de beste beslissingen om toch mee te doen', zegt de oud-Hagenaar. Ook omdat er aan zijn deelname een 'finalistentour' vastzit. Dit houdt in dat hij vrijdagavond in Diligentia in Den Haag begint aan een toernee, samen met de twee andere finalisten; Gavin Reijnders en het duo Vlamousse.

Nieuw materiaal

Allemaal doen ze een kort optreden van een half uur. Dat lijkt een stap terug voor iemand die al eens een eigen avondvullende soloshow heeft gespeeld, maar voor Farbod is het nu precies goed om er weer 'in te komen' na twee jaar stilstand. Het biedt hem de mogelijkheid om nieuw materiaal uit te proberen.
Farbod is geboren in Iran en vluchtte op 5-jarige leeftijd met zijn ouders naar Den Haag. Die bewogen jeugd en zijn plek in de samenleving; het zijn zware persoonlijke thema's, die terugkomen in zijn voorstellingen. Maar het gaat ook vaak over herkenbare onderwerpen dichtbij huis. Zoals het jonge vaderschap. 'Cabaret en comedy houdt voor mij in dat je vanuit je persoonlijke leven naar de wereld kijkt. Met je eigen kaders, normen en waarden. Daarin vertel je een verhaal. Het krijgen van een kind doet wel iets met je, dus dat is wel een inspiratiebron.'
Farbod Moghaddam
Farbod Moghaddam © Omroep West
Een nieuw begin dus voor Farbod Mogghadam. En ook een nieuwe woonplaats, want onlangs is hij met zijn gezin verhuisd naar Nijmegen, waar zijn vrouw vandaan komt. En waar hij sneller en makkelijker aan een betaalbaar huis kon komen. 'Maar na Den Haag is Nijmegen wel de leukste stad', stelt hij ons gerust.
De finalistentour van 'Ik Ga Stuk' met Farbod Mogghadam, Gavin Reijnders en Vlamousse gaat vrijdagavond in première in Diligentia in Den Haag.