Al tientallen jaren overlast door kapotte geluidsschermen langs snelweg: 'Zitten vol gaten'

De A12 bij Gouda
De A12 bij Gouda © ANP
GOUDA - Al meer dan veertig jaar klagen inwoners van Gouda die naast de A12 wonen over geluidsoverlast en fijnstof. Daar kwam een geluidsscherm voor, maar de problemen zijn niet opgelost. Het scherm is weggezakt en het zou volgens de bewoners niet meer helpen om de overlast te beperken. 'De gemeente kan er niet meer onderuit. Ze moeten iets doen.'
Rijkswaterstaat lijkt voorlopig geen actie te willen ondernemen. Bewoners startten daarom als reactie een petitie. Die is woensdagavond door Astrid Zwaan aangeboden aan de gemeenteraad van Gouda. Ze denkt dat de gemeenteraad wel iets wil en kan doen. ‘Ik denk dat er zeker wat aan gedaan gaat worden, zeker omdat er 1758 handtekeningen zijn gezet', vertelt ze.
Volgens haar is het een serieus probleem dat erg lang speelt voor de bewoners. Mensen zouden verhuizen, buren kunnen niet meer met de ramen open slapen en niet meer lekker in de tuin zitten vanwege het constante geraas van de snelweg en alle fijnstof die vrijkomt.

Scherm sterk verouderd

Alle ondertekenaars hebben last van geluidsoverlast en andere klachten. 'Ze kunnen er dus niet onderuit. Of er daadwerkelijk wat aan gedaan gaat worden weten we natuurlijk niet, maar dat houden we in de gaten', zegt Zwaan in het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West. Er waren ooit plannen voor een nieuw geluidsscherm, in 2004, maar daar is nooit meer iets mee gedaan.
Het kapotte geluidsscherm
Het kapotte geluidsscherm © Omrep West
Het geluidsscherm dat er nu staat is volgens Zwaan sterk verouderd. 'Die staat er nu al zo'n zeventien, achttien jaar en zit inmiddels vol gaten. Daar proberen we al jaren wat aan te doen, maar er wordt niets aan gedaan.' De bewoners stuurden veel brieven, maar Rijkswaterstaat heeft volgens haar de zaak nog steeds in behandeling. Inmiddels al zo'n vijf jaar.

Rijkswaterstaat ziet geen geluidsoverlast

Rijkswaterstaat laat op haar beurt in 2021 in een brief aan de bewoners weten dat het probleem op de kaart staat, maar de oplossing die zij willen zien bespreken ze niet. Er zou geen sprake zijn van 'dreigende overschrijdingen' van geluidsnormen. De geluidsschermen zouden dus niet verhoogd hoeven worden.
Nieuw asfalt moet volgens Rijkswaterstaat de uitkomst bieden, dat zou het geluid met zo'n twee decibel moeten verlagen. Maar dat is niet wat de bewoners willen zien: zij willen graag dat het geluidsscherm wordt verbeterd en versterkt.
De geluidsschermen zitten vol gaten volgens bewoners
De geluidsschermen zitten vol gaten volgens bewoners © Omroep West
De hoop is daarom dat wethouder Michel Klijmij-van der Laan (GroenLinks) en zijn collega uit Reeuwijk, waar de petitie binnenkort ook wordt aangeboden, een soort ijsbreker kunnen zijn om Rijkswaterstaat te dwingen tot actie. 'Zodra we een kans zien om aandacht te vragen voor uw overlastproblemen zullen we dat zeker niet laten, zeker gezien het verleden', zegt ook raadslid Egbert Jan Kuijlaars, die de petitie samen meet Klijmij in ontvangst nam.
De gemeente wil fijnstof zelf ook al langer terugdringen. Het lobbyen voor een nieuw en beter geluidsscherm moet volgens beide wethouders dan ook prima kunnen. 'Rijkswaterstaat wil een deel van de A12 aanpakken en opknappen. En dan komen ze ook bij ons langs. Dat geeft de gelegenheid om een gesprek te voeren', viel wethouder Klijmij-van der Laan het raadslid bij.