Scholier beschoten met jachtgeweer, zicht in linkeroog deels weg

Op dit parkeerterrein werd de jongen beschoten
Op dit parkeerterrein werd de jongen beschoten © Regio15
ZOETERMEER - De jongen die in mei vorig jaar werd beschoten bij het mboRijnland in Zoetermeer kan niet meer goed zien met zijn linkeroog, heeft meerdere littekens aan zijn mond en in zijn gezicht en raakte een paar tanden kwijt. Dat staat in de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie (OM). Twee 18-jarige verdachten moeten volgende week voor de rechter verschijnen. Ze zouden het slachtoffer hebben beschoten met een jachtgeweer met een ingekorte loop.
Het destijds 17-jarige slachtoffer werd opgewacht bij zijn school aan het Van Doornenplantsoen in Zoetermeer en in zijn hoofd geschoten, vertelden getuigen. 'Ik zag twee jongens met zwarte capuchons steeds heen en weer lopen bij het hek en op de trap hangen. Alsof ze op iemand wachtten.'
De twee 18-jarige verdachten hebben volgens het OM ook met een vuurwapen door de ruit van een auto geschoten en met een mes tegen de ruit geslagen. Dat is mogelijk de auto van de moeder van het slachtoffer geweest, omdat hij door zijn moeder met de auto werd opgehaald. Zij heeft hem na de schietpartij ook naar het ziekenhuis gebracht.

Rivaliserende jeugdgroepen

De schietpartij bij het mboRijnland lijkt te maken te hebben met geweld tussen rivaliserende jeugdgroepen. Een van de verdachten is vorig jaar veroordeeld voor een steekpartij in de Haagse Thijssestraat. Toen werd een jongen van 14 neergestoken, nadat twee groepen jongeren elkaar hadden uitgedaagd via sociale media om elkaar te ontmoeten.
De verdachten in de zaak van de Thijssestraat zouden lid zijn van drillrapgroep SK6, een naam die refereert aan het Haagse Schipperskwartier. Familie en vrienden van het 14-jarige slachtoffer uit de Thijssestraat zouden deel uitmaken van het Delftse ZQ. Dat staat voor zero-quinze; oftewel 015, het netnummer van Delft. Drillrap is een uit Amerika overgewaaide hiphopstroming waarin onder meer geweld wordt verheerlijkt.
Het slachtoffer van de schietpartijj bij de Zoetermeerse school is eerder belaagd door een groep jongeren. In december 2021 begonnen drie jongens met machetes op hem in te hakken in winkelcentrum de Hoven in Delft. Ze edreigden hem met de dood. Het slachtoffer verdedigde zich met een kapmes. Ook dat incident had te maken met een al langer lopend conflict tussen een Delftse en een Haagse drillrapgroep.

Cameratoezicht bij huis slachtoffer

Na de schietpartij in mei, moest de 17-jarige jongen ook nog vrezen voor zijn leven. De politie plaatste een camera bij zijn huis in de Delftse wijk Tanthof, omdat er signalen waren dat de jongen gevaar liep. Toen hij uit het ziekenhuis werd ontslagen, bewaakten agenten zijn huis dag en nacht. Na een week vertrok het gezin met onbekende bestemming en werd de camera weggehaald.
Burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer zei na de schietpartij bij de school te rekenen op stevige strafmaatregelen voor de daders. 'En waar nodig schuw ik extra maatregelen, zoals gebiedsverboden voor betrokkenen, niet.' De twee verdachten moeten donderdag 26 januari voor de rechter verschijnen in een besloten zitting, omdat ze ten tijde van de schietpartij minderjarig waren.