Ondanks verbod appen we volop op fiets, 1000 ongelukken in Zuid-Holland

Appen op de fiets is verboden maar we kunnen het niet laten
Appen op de fiets is verboden maar we kunnen het niet laten © ANP
NAALDWIJK - Hoewel er tegenwoordig een boete van 140 euro op staat, gebruiken veel jongeren tijdens het fietsen hun mobiele telefoon. In de afgelopen twee jaar raakten drie op de vijf tieners daardoor betrokken bij een gevaarlijke verkeerssituatie of een verkeersongeval, blijkt uit cijfers van verzekeraar Interpolis. Een verkeersschool in Naaldwijk ziet het vaak misgaan.
Spotjes op radio, televisie en internet waarschuwen voor het gebruik van een telefoon tijdens het fietsen. Maar ondanks deze ‘Mij Nie Appen!’-campagne van de Rijksoverheid kunnen veel fietsers niet van hun telefoon afblijven, en dat is niet zonder gevaar. Het risico op een ongeluk is 2,5 keer zo groot als verkeersdeelnemers met hun telefoon bezig zijn.
Ook bij verkeersschool DON Opleidingen uit Naaldwijk, tevens verkeersveiligheidsambassadeur in Zuid-Holland, zien ze veel jongeren die in de problemen komen door telefoongebruik. 'De aandacht verdwijnt op het stuur en het zicht, er wordt steeds vaker naar beneden gekeken', vertelt Thom Dijkxhoorn van DON Opleidingen.
Maar niet alleen op de fiets is het een probleem, ook op de brommer. Cijfers van de provincie Zuid-Holland liegen er niet om: in 2018 werden er nog zo'n achthonderd bromfietsongelukken gemeld waarbij jongeren betrokken waren, bij de laatste telling is dat aantal opgelopen tot duizend.

'Ik heb niks te doen op de fiets'

Waarom blijven fietsende jongeren toch hun telefoon checken, ondanks de hoge boete die voor deze overtreding staat? 'Ik denk dat het jongeren niet boeit', zegt een scholier in Westland. Een klasgenootje heeft het over 'fomo': fear of missing out. Oftewel de angst om iets te missen. 'Want als er dan een gesprek bezig is voor je op de fiets stapt, dan wil je dat blijven meemaken.'
Een andere jongen: 'Omdat ik niks te doen heb op de fiets. Dus dan ga ik op m'n telefoon, een beetje TikTok kijken. Dan let je niet goed op.' Een kwalijke zaak, meent Dijxhoorn. Hij roept daarom op de telefoon of uit of op niet storen te zetten, als er gefietst moet worden.