Gemeenten en de provincie moeten tien keer meer asielzoekers kwijt

Het aanmeldcentrum in Ter Apel was overvol
Het aanmeldcentrum in Ter Apel was overvol © ANP
REGIO - De provincie Zuid-Holland moet dit jaar 18.000 asielzoekers opvangen. Dat is tien keer zoveel als vorig jaar, in de regio zitten nu 1800 asielzoekers in een opvangplek. En om dat aantal bedden te krijgen, kan erg moeilijk worden, melden het COA, de VNG, de gemeente Den Haag en de Provincie Zuid-Holland. 'De ruimte is erg schaars.'
Het wordt een 'vrij grote uitdaging' om in de regio genoeg asielzoekers op te vangen, denkt het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Niet alleen de opvangorganisatie ziet dat het 'alle hens aan dek' is. Zo vertelde Commissaris van de Koning Jaap Smit ook al dat het 'zeer lastig' gaat worden om te voldoen aan de wens van staatssecretaris Eric van der Burg.
De komende anderhalve maand moeten de gemeenten, het COA en de provincie hard aan het werk. Vóór 1 april moet er namelijk een oplossing zijn voor sluitende crisisnoodopvanglocaties. Daarnaast moeten gemeenten zo snel mogelijk met een plan komen waar duidelijk wordt hoe de asielcrisis aangepakt wordt dit jaar. Vorige week noemden de gemeenten, woningcorporaties en andere betrokken organisaties een nieuwe crisis zelfs 'maatschappij-ontwrichtend'.

Woonwethouders nog in overleg

De woonwethouders in de regio Hollands Midden hebben onder leiding van de Leidse burgemeester Henri Lenferink al een conceptplan gestuurd naar het COA, de regio Haaglanden deed dat nog niet. Daar wordt nog een overzicht gemaakt van de huidige opvangplekken en mogelijke nieuwe locaties. Maar, volgens het COA zijn de plannen en de afspraken die zijn gemaakt niet genoeg om tot ruim 16.000 nieuwe bedden te komen in de provincie.
Het COA heeft de verwachtingen daarom al bijgesteld. Oorspronkelijk was het het plan om dit jaar zo veel mogelijk reguliere opvangplekken te realiseren, met bijvoorbeeld asielzoekerscentra. 'Het is mooi als er enkel asielzoekerscentra bijkomen, maar de verwachting is dat noodopvanglocaties noodzakelijk blijven om voldoende bedden te krijgen', meldt het COA.

Veel moeite bij gemeenten

Dat betekent dat de opvangorganisatie blijft hopen op crisisnoodopvanglocaties zoals bijvoorbeeld in Waddinxveen, Pijnacker-Nootdorp, Delft en Sassenheim ook hebben. Daarnaast lopen er ook gesprekken met de gemeente Delft om daar de noodlocatie langer te laten staan en er ook 200 extra asielzoekers te huisvesten. Ook in Den Haag blijft de noodopvang na 1 april nog geopend. 'Maar we werken op dit moment wel aan een meer duurzame oplossing voor de asielzoekers in de crisisnoodopvang', legt een woordvoerder van de gemeente Den Haag uit.
Maar het kan binnen de regio Haaglanden moeilijk worden om asielzoekers dit jaar nog te huisvesten. 'Ruimte is schaars in Den Haag, het vinden van duurzame plekken is hier ook moeilijk. Kansrijke plekken zijn vaak 1 tot 2 jaar beschikbaar, daarom zoeken we in Den Haag naar zowel tijdelijke als 'duurzame' plekken voor opvang. Maar gemakkelijk is dat niet', sluit de gemeente af.