Ouderlijk huis, Oude Kerk en Het Straatje: dit nummer schreef Roel van Velzen over Delft

Roel van Velzen in zijn ouderlijk huis
Roel van Velzen in zijn ouderlijk huis © Omroep West
DELFT - 'Delft voelt voor mij heel erg als een warm nest, als een grote wieg. Het thuiskomen is toch écht in Delft.' Roel van Velzen is de eerste muzikant die te zien is in het nieuwe televisieprogramma De Troubadours van TV West. Samen met presentator Christon Kloosterboer trekt de zanger door Delft: de stad waar hij geboren en getogen is. Tijdens deze dag schrijven ze een nieuw lied, dat uiteindelijk live wordt gespeeld en opgenomen.
Een muzikale ode aan de stad die Van Velzen inspireert, zo kunnen we het wel noemen. 'Ik krijg heel veel energie als ik in Delft ben', vertelt de zanger, die inmiddels in Haarlem woont. 'Ik zie steeds meer hoe prachtig het is, juist omdat ik er niet altijd meer ben. Delft geeft me energie en dat is toch waar je naar op zoek bent in het leven.'
De zanger is nog regelmatig in de stad van Delfts Blauw en Johannes Vermeer te vinden. 'Des te heftiger kun je iets missen, als je er weer bent. En het voelt des te heerlijker om er weer rond te lopen.' Voor familiebezoek is hij nog zeker maandelijks even terug.
Van Velzen werd ontdekt in pianobar Crazy Pianos in Scheveningen en brak eind 2006 in Nederland en Duitsland door met zijn single Baby Get Higher. Inmiddels is hij 21 singles en vijf albums verder. Ook staat de geboren Delftenaar bekend als mede-bedenker van The Voice Of Holland.
De tocht door Delft begint bij het ouderlijk huis aan de Pluympot in het centrum van Delft. Vroeger zat daar de bakkerij van de opa en oma van Roel. Eenmaal binnen komen de herinneringen al snel weer boven. 'Surrealistisch en emotioneel', noemt hij het bezoek aan zijn oude muziekkamer.
Het was dé kamer waar het vroeger allemaal voor Roel begon. En nu is het dé plek waar de eerste beginselen van het nieuw te schrijven liedje ontstaan, met de Oude Kerk in zijn ooghoek. 'Je moet maar net wachten of de inspiratie komt, maar die kwam.'

Overleden vader

Van Velzen vertelt al snel waarom het inspireert en het hem tegelijkertijd ook raakt. Waarom die oude muziekkamer confronteert, maar ook helend werkt. 'Lastig', verzucht hij. 'Want één van de mensen met wie ik het hier juist over wil hebben is er niet meer.' Hij doelt op zijn vader Kor, die in 2017 overleed.
In een doos vond Roel later een oude bandfoto van zijn vader, waarvan hij niet wist waar hij gemaakt was. 'Ik dacht wel dat het Delft zou zijn, maar waar precies wist ik niet. Uiteindelijk kwamen we er in het programma achter dat het bij de Oude Kerk was.' En die plek zoeken Roel en Christon ook op. 'Echt heel grappig dat we gestaan hebben waar hij ook met zijn bandje heeft gestaan.'
Het is voor mij de sleutel om op dat gevoel te kunnen inzoomen
Hij put er kracht en energie uit, legt hij uit. 'Dat soort symboliek doet iets met mij. Het is voor mij wel de sleutel om op dat gevoel te kunnen inzoomen, maar daarna ook verder te kunnen kijken. Dat was dus hier, bij de Oude Kerk. Uit die energie putten wij weer een eigen verhaal en richt je je blik op de toekomst.' Roel noemt het voor hem 'de sleutel om om te gaan met rouw'.
Het Straatje van Johannes Vermeer
Het Straatje van Johannes Vermeer © ANP
Het zal niet verrassen dat een bezoek aan de Oude Kerk, ook wel Oude Jan of Scheve Jan genoemd, bijdraagt aan het eindresultaat van het lied. Maar ook een andere plek in de binnenstad zorgt voor inspiratie: de Vlamingstraat. Misschien zegt je dat niet meteen zoveel. Maar waarschijnlijk wel als je weet dat dat de plek is waar Het Straatje is geschilderd, een van de beroemde schilderijen van de mysterieuze Johannes Vermeer.

Precieze locatie ontdekt

Het Straatje werd rond 1660 geschilderd. Later belandde het werk in Amsterdam en Haarlem. Na 320 jaar kwam het weer terug naar Delft. Maar al die tijd bleef de vraag: verzon Vermeer de plek of bestond het echt? Pas in 2015 werd de exacte locatie van het schilderij gevonden in de Vlamingstraat.
De dag van Roel en Christon door Delft eindigt met een optreden bij café de Oude Jan, vlak naast de Oude Kerk, waar het uiteindelijke nummer Vuur is Blauw wordt gespeeld.
Hoe het klinkt hoor en zie je hieronder:
Roel van Velzen noemt het in ieder geval een bijzondere uitzending. 'Ik had er nooit zo bij stilgestaan dat de belangrijkste dingen uit mijn jeugd zich op één vierkante kilometer in het hart van Delft bevonden. De stad was ik ben opgegroeid, ging stappen, met mijn eerste bandje speelde. Ik nam het allemaal voor lief. Maar het is best wel bijzonder.'
Het heeft daadwerkelijk iets met hem gedaan. 'Absoluut. Een soort helikopterview van al die dingen die ik voelde. Maar ik zag ze pas toen ik in dit programma met mijn neus op de feiten werd gedrukt. Dat is een heel machtig gevoel.'
De Troubadours is woensdag 25 januari om 17.00 uur te zien op TV West (elk uur een herhaling). Naast Roel van Velzen in Delft, gaan we ook op pad met Tim Akkerman (Den Haag), Ed Struijlaart (Leidschendam), Ricky Koole (Schipluiden) en Gerda Havertong (Den Haag). Alle nieuwe nummers zullen regelmatig te horen zijn op Radio West en zijn ook te vinden op Spotify via de playlist van De Troubadours.
Klik hier voor de playlist op Spotify