Elftal Feyenoorders opgepakt voor bedreigingen en intimidatie

Feyenoord supporters tijdens de Conference League finale in Tirana
Feyenoord supporters tijdens de Conference League finale in Tirana © ANP
DEN HAAG - De politie heeft elf leden van de harde kern van Feyenoord opgepakt, waaronder mannen uit Den Haag en Rijswijk. Ze worden verdacht van bedreiging, belediging, intimidatie en brandstichting. Het gaat om de spandoeken die werden getoond in Tirana, de bekladding van de woning van een Rotterdamse wethouder en de bekladding en brandstichting bij de sportschool van de voorzitter van de Roze Kameraden.
De elf mannen, die tussen de 21 en 36 jaar oud zijn, zijn aangehouden na anderhalf jaar lang onderzoek van de recherche. Vorig jaar werden hier al 45 verdachten voor aangehouden. Vrijdagochtend viel het arrestatieteam van de politie bij elf adressen binnen om de verdachten van hun bed te lichten.
Op de spandoeken die mei vorig jaar in Tirana aan het publiek en op social media werden getoond, stonden grove beledigingen en doodsbedreigingen aan het adres van burgemeester Aboutaleb, zijn dochter, voorzitter van de Roze Kameraden Paul van Dorst.

'Maximaal aanpakken'

'Het gaat om juridisch gezien kleine vergrijpen, openbare orde feiten, zoals vernieling of belediging. Maar het zijn vergrijpen met een enorme impact. Je huis is je veilige haven. Als dat volledig wordt onder gekalkt met discriminerende en dreigende teksten doet dat enorm veel met je gevoel van veiligheid', licht de politie toe.
Naast de strafrechtelijke vervolging wordt ook gekeken of er vanuit de KNVB een stadionverbod kan worden opgelegd. 'We moeten mensen die het voetbal verpesten voor de gewone, goede supporter van alle kanten maximaal aanpakken. Deze aanhoudingen leveren daar een bijdrage aan', zegt de teamleider van de Rotterdamse politie.

Nieuwe misdrijven voorkomen

Volgens de politie zijn er door de aanhoudingen nieuwe misdrijven voorkomen: 'Op een gegeven moment stuitten we op informatie dat ze van plan waren een demonstratie te gaan verstoren. Toen zijn we vroegtijdig met een politiemacht op een strategische plek gaan staan. We zagen de groep aan komen, maar toen ze ons zagen, draaiden ze om en zijn ze weer vertrokken.'
Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten, besluit de politie.