Nieuwe zittingsdag zaak-De Mos: wie komen vandaag aan het woord?

Richard de Mos,  vorige week in de rechtbank
Richard de Mos, vorige week in de rechtbank © ANP
DEN HAAG - Ruim drie jaar nadat de Rijksrecherche invallen deed in het Haagse stadhuis en enkele woningen, is deze week de inhoudelijke rechtszaak tegen oud-wethouders Richard de Mos, Rachid Guernaoui en zes andere verdachten begonnen. Zij worden verdacht van het vormen van een criminele organisatie, corruptie en het schenden van het ambtsgeheim. De rechtbank in Rotterdam heeft verspreid over drie weken in totaal negen dagen uitgetrokken voor de zaak. Wat kunnen we de komende tijd verwachten?
Gestart is maandag met de feitenbehandeling. De rechtbank houdt daarbij delen uit het onderzoek voor aan de verdachten en stelt hen er vragen over. De verdachten hoeven hier geen antwoord op te geven en kunnen zich beroepen op hun zwijgrecht.
Die feitenbehandeling wordt dinsdag vervolgd. Dan worden ook nog deskundigen gehoord. Tijdens twee voorbereidende zittingen in oktober gaven de partijen al aan dat er onduidelijkheden bestaan rondom de regels voor financiering van de verkiezingscampagnes van lokale partijen. De rechtbank besloot daarom dat er ook deskundigen over moeten worden gehoord.
Donderdag om 9.30 uur gaat de feitenbehandeling weer door. Aan het woord komen de vastgoedondernemers.

Strafeis op 31 januari

Maandag 30 januari is een soort 'reservedag'. Als alle feiten nog niet aan bod zijn gekomen tijdens de eerste drie dagen, dan is er vanaf 9.30 uur ruimte om de zaak voort te zetten. De dag erna komt het Openbaar Ministerie met de strafeis. Ook die zittingsdag begint om half tien.
De week erna is het tijd voor de pleidooien. Daarvoor heeft de rechtbank in principe twee dagen gereserveerd: maandag 6 en dinsdag 7 februari. Als de pleidooien nog niet zijn afgerond, is daarvoor eventueel woensdag 8 februari nog tijd beschikbaar. Op donderdag 9 februari wordt de zaak afgerond. De verdachten krijgen dan -als ze dat willen- ook nog het laatste woord. Daarna is het aan de rechter om beslissingen te nemen.
Dit moet je weten over de rechtszaak tegen Richard de Mos:
Dit moet je weten over de rechtszaak tegen Richard de Mos

Wie zijn ook alweer de verdachten?

Allereerst natuurlijk Richard de Mos. Partijleider van Hart voor Den Haag en voormalig wethouder. Na een verkiezingsoverwinning in 2018 wordt hij wethouder economie en eerste locoburgemeester. Na de invallen van de Rijksrecherche op 1 oktober 2019 eindigt zijn wethouderschap.
Rachid Guernaoui was jarenlang raadslid voor D66 in Den Haag. Maar nadat een poging om voor die partij wethouder te worden mislukt, stapt hij over naar – toen nog – Groep de Mos. In 2018 wordt Guernaoui namens die partij wethouder financiën, integratie en stadsdelen. Guernaoui en De Mos zitten inmiddels wel weer in de gemeenteraad.
Dan is er Nino Davituliani. Zij is van 2018 tot 2022 raadslid voor Groep de Mos en de partner van Erdinç Akyol. Het onderzoek naar corruptie in het Haagse stadhuis begint eigenlijk bij haar omdat een ambtenaar meldt dat via Davituliani illegaal horecavergunningen zouden kunnen worden 'geregeld'. Die berichten zijn aanleiding voor het Openbaar Ministerie om een onderzoek te beginnen. Ook zou haar plaats op de kieslijst zijn gekocht door partijdonateur en horecaondernemer Atilla Akyol.
De partner van Davituliani - Erdinç Akyol - is de volgende verdachte in de zaak. Hij werkt bij zalencentrum Opera, dat tot voor kort in handen was van zijn broer Atilla. Erdinç Akyol wordt afgeluisterd door justitie die hem onder meer hoort praten over stemfraude en het sjoemelen met subsidiegeld.
Dan is er Atilla Akyol, de broer van Erdinç en een goede vriend van Richard de Mos. Hij zou de partij geld hebben gegeven en het geprofiteerd van de nachtvergunningen Opera krijgt. Akyol is naast donateur ook lijstduwer van de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. De 50.000 euro die Akyols bedrijf doneert wordt door het OM bestempeld als verdacht.
Dennis Buis is een grote pandjesbaas in de stad. Buis schenkt de partij in totaal meer dan 50.000 euro. Het OM vindt die giften niet in de haak. Buis wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie en van omkoping van ambtenaren. Hij zou onder meer bevoordeeld zijn bij een vastgoeddeal, stelt het Openbaar Ministerie. Ook trakteerde hij De Mos op een boottochtje en een diner.
Edwin Jansen werd bekend als manager van Anouk en jurylid bij Idols. Hij is inmiddels ook actief in het vastgoed. Jansen wordt adviseur van Hart voor Den Haag en zit in de informele klankbordgroep die Groep de Mos/ Hart voor Den Haag in 2018 op de achtergrond helpt en ‘meedenkt’ met de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur. Hij wordt ervan verdacht door middel van giften (ter waarde van in totaal 11.000 euro) invloed te hebben uitgeoefend op het vastgoed- en woningmarktbeleid van Den Haag.
Michel Zaadhof is directeur van Nu Projectontwikkeling en een jeugdvriend van Atilla Akyol. Hij zit in de klankbordgroep tijdens de coalitieonderhandelingen en wordt bestuurslid van de Vereniging Groep de Mos. Zaadhof wordt ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie en omkoping.
Alle verdachten hebben altijd ontkend schuldig te zijn.