Jaar van vrede, harmonie en geluk uitbundig ingeluid: 'Gelukkig Chinees nieuwjaar!'

Tijdens dit Chinese Nieuwjaar eindigt het Jaar van de Tijger en begint het Jaar van het Konijn
Tijdens dit Chinese Nieuwjaar eindigt het Jaar van de Tijger en begint het Jaar van het Konijn © ANP
DEN HAAG - Geroffel van trommels, dansende draken, versieringen in de vorm van een konijn en heel veel vrolijke gezichten. Het Atrium in Den Haag is zaterdag uitbundig versierd voor de viering van het Chinees Nieuwjaar. De organisatie heeft dit jaar zelfs nog meer haar best gedaan, omdat het Chinees Nieuwjaar vanwege de coronapandemie weer voor het eerst zo groots gevierd kan worden sinds januari 2020. 'We gaan heel erg groot uitpakken', vertelt Atom Zhou, een van de organisatoren.
'Na drie jaar mogen we eindelijk weer een feestje vieren in Den Haag tijdens Chinees Nieuwjaar', zegt ceremoniemeester Bing Yu opgelucht. 'Chinees Nieuwjaar is heel belangrijk voor ons. Het is een tijd waarin we met familie en vrienden bij elkaar komen en het nieuwe jaar goed inluiden. In China duurt het feest daarom ook tien dagen', legt hij uit.
Het nieuwjaarsfeest in Den Haag is niet alleen voor de Haagse Chinezen. 'Uit heel Nederland komen vandaag Chinezen hiernaartoe om het te vieren', vertelt Bing. Fu Chai Zeegers-Chien, die met haar kleinkinderen naar het Atrium is gekomen, beaamt dat: 'Ik vind het zo leuk dat wij dit samen vieren met alle Haagse Chinezen, maar dat ook de Nederlanders in Den Haag gewoon meefeesten. Dat maakt mij heel gelukkig.'

Boze geesten verjagen

Kosten noch moeite worden dan ook gespaard voor het nieuwjaarsfeest. 'Er zijn optredens waarin traditioneel wordt gedanst en gezongen. Dat is echt prachtig. En er is straks een kungfuvoorstelling', somt Bing op. 'Daarnaast hebben we natuurlijk nog de leeuwendans, de drakendans en veel getrommel. Daarmee verjagen we de boze geesten en zegenen we het nieuwe jaar met voorspoed, geluk en rijkdom', voegt Atom Zhou toe.
En zo'n drakendans uitvoeren is nog een hele klus. 'Het pak is best warm en de dans is niet heel makkelijk. Wanneer het Chinees Nieuwjaar in aantocht is, komen we dan ook wekelijks bij elkaar om te trainen', vertelt een jongen die in zijn drakenpak klaar staat om de dans uit te voeren. 'Maar ik heb er wel ontzettend veel zin in om het weer te mogen doen na twee jaar', voegt hij enthousiast toe.
Zo zag het Chinees Nieuwjaar in Den Haag eruit:
Jaar van het Konijn feestelijk ingeluid tijdens Chinees Nieuwjaar in Den Haag: 'Gong xi fa cai!'
Tijdens dit Chinese Nieuwjaar eindigt het Jaar van de Tijger en begint het jaar 4721, oftewel het Jaar van het Konijn. 'Het jaar van het Konijn staat voor geluk, vrede en harmonie', legt Atom uit. 'En dat is denk ik na vorig jaar hard nodig', valt Fu Chai hem bij. 'Daarnaast is het voor mijzelf heel bijzonder, want ik ben zelf in een Jaar van het Konijn geboren. Dus dit wordt mijn jaar!', gaat Atom enthousiast verder. 'Ik wens iedereen dan ook een mooi jaar vol vrede en liefde toe', zegt Atom. 'Gong xi fa cai! Oftewel, gelukkig nieuwjaar!'
De Chinese dierenriem is volgens de legende ontstaan toen Boeddha alle dieren bij zich riep voordat hij stierf. De rat verscheen als eerste, toen de os, daarna de tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en varken. Als beloning noemde Boeddha toen ieder jaar naar een van de dieren. Omdat het varken als laatste kwam, sluit dat dier de cyclus. Na het Jaar van het Varken begint de reeks weer van voren af aan.