Opnieuw aanslag bij tuinder om arbeidsmigrantencomplex: 'Wat zal de volgende actie zijn?'

Opnieuw aanslag bij tuinder in Westland
Opnieuw aanslag bij tuinder in Westland © Omroep West
WESTLAND - Het was dit weekend opnieuw raak bij orchideeënkweker Paul Fransen: een bedrijfsbus met aanhanger vloog in brand op zijn terrein. Hij twijfelt er niet aan dat er opzet in het spel is, want het is niet de eerste keer dat de tuinder geterroriseerd wordt. Ook de burgemeester van Westland spreekt van brandstichting. Sinds bekend is dat er een arbeidsmigrantencomplex op zijn terrein in De Lier wordt gebouwd zijn er verschillende incidenten geweest.
De acties aan het adres van Fransen zijn heftig. In 2020 kreeg hij ook een nitraatbom op het dak van zijn bedrijf gegooid en was er bij de politie een nep-aangifte over een wietplantage op zijn bedrijf in het Lierse buitengebied. Ook brandde een ander busje uit en werd de tekst 'Geen Migranten' op een kas geverfd. In de zomer van 2021 krijgt hij een kogelbrief aan zijn adres.
Daar komt nu opnieuw een uitgebrande bestelbus met aanhanger bij. 'Voor de zekerheid heb ik iemand op het terrein om de boel een beetje in de gaten te houden, en die belde me midden in de nacht op', zegt de geschrokken Fransen. 'Misschien gaat de volgende keer de schuur in de fik.' Burgemeester Bouke Arends van Westland noemt de brandstichting een zorgelijke ontwikkeling. 'Onacceptabel', schrijft hij op Twitter.
© VRPress
Fransen denkt dat de intimidaties verband houden met het besluit van de gemeenteraad om een woonpark voor 700 migranten te bouwen. Hij heeft zijn twee hectare tellende grond verkocht aan uitzendbureau Tradiro, die het nieuwe woondorp laat bouwen. 'Ik weet eerlijk gezegd geen betere plek', zegt Fransen. Het complex komt aan de rand van De Lier en ligt in de buurt van uitvalswegen, waardoor de dorpse infrastructuur niet te veel belast wordt. Toch is de buurt het niet met plan eens omdat het te grootschalig zou zijn.

'Niet zo makkelijk meer'

Tuinder Fransen hoopt dat het terrein nu snel goed beveiligd wordt. 'Want je gaat toch denken wat de volgende actie zal zijn. Ik vind het allemaal niet zo makkelijk meer. Ik had in de verste verte nooit gedacht dat dit allemaal kon gebeuren.' Over mogelijke daders weet Fransen nog niks. 'Dat laat ik allemaal aan de politie over.'
Wat de ondernemer frustreert is dat het zo lang duurt voordat de bouw van woondorp van de grond komt. 'Het had er al moeten staan. Neem je verantwoordelijkheid als gemeente, want anders wil straks niemand meer met je samenwerken.' Het Westland kampt al jaren met huisvestingsproblemen voor vooral Poolse arbeidsmigranten. 'Niemand wil zijn hoofd eraan stoten in de politiek, terwijl ze allemaal weten dat het nodig is.' Westland heeft zich ruim tien jaar geleden ten doel gesteld om een paar duizend bedden in het gebied te realiseren. Met de bijna 700 plekken op het terrein van Fransen zou dat doel ineens een stuk dichterbij komen.