Tino heeft hond getraind om plastic op te ruimen: 'Niks mooiers dan dat'

Tino en hond Bavo
Tino en hond Bavo © WOS
WESTLAND - Hij snuffelt in het riet en komt met een plastic flesje snel naar de baas voor een koekje. Tino van Dop uit Heenweg heeft zijn hond Bavo getraind om plastic op te ruimen. Samen met zijn Duitse staande korthaar onderhoudt Van Dop een aantal stukken grond in het Westland.
Stelling 34, langs de Maasdijk, is een van die stukken waar Van Dop samen met Bavo veel komt. Zodra Van Dop daar het hek open doet, loopt de hond voor hem uit. Met een fluitje zorgt hij ervoor dat hij niet te dicht bij de weg komt. 'Ik vind het mooi om zulk soort stukken te onderhouden. Ik zorg ervoor dat hier niemand komt die hier niet mag komen, ik houd de natuur in de gaten, en Bavo ruimt al het vuil en plastic op', vertelt Van Dop.
Bekijk hier hoe Bavo te werk gaat:
Tino heeft zijn hond Bavo getraind om plastic uit de natuur op te ruimen
De hond loopt steeds de struiken in, na wat gerommel en gekraak komt hij er weer uit met een plastic flesje in z'n bek. Van nature is Bavo een jachthond. Het zit dus in zijn systeem om op zoek te gaan naar iets. Normaal gesproken zouden dat dieren zijn, maar in dit geval heeft Van Dop hem geleerd om op zoek te gaan naar plastic. 'Het is eigenlijk heel makkelijk, ik laat hem aan een plastic fles ruiken. Wij mensen ruiken dat niet maar voor hem zit er een bepaalde geur aan. Hier geef ik een commando bij en elke keer als hij een stuk afval naar me toe brengt, geef ik hem een beloning', legt Van Dop uit.

Een echte Westlander

'Ik vind het mooi om deze stukken tuinbouwgrond te onderhouden, ik blijf toch een echte Westlander', vertelt Van Dop. 'En dan eigenlijk vooral deze mooie meneer natuurlijk.' Hij wijst naar Bavo, die netjes in de achterbak van zijn auto zit te wachten.
'Uiteindelijk is er niks mooiers dan dit, dat je hier gewoon kan zijn en je bijdrage kan leveren door op te ruimen. En je bijdrage te leveren voor de mensen die zo hard werken hier', vertelt Van Dop die doelt op het bedrijf dat naast Stelling 34 ligt. 'Ja, dat vind ik wel heel erg mooi eigenlijk. En dat alles samen met je maat, met je hond.'