Leiden steekt opnieuw tonnen in Aalmarktgebied

Wethouder Fleur Spijker en centrummanager Gijs Holla
Wethouder Fleur Spijker en centrummanager Gijs Holla © Sleutelstad
LEIDEN - Het gebied rond het water van de Nieuwe Rijn in Leiden moet een economische impuls krijgen, want zoals het nu gaat, gaat het niet goed. Met die alarmerende boodschap klopte centrummanager Gijs Holla enige tijd geleden aan bij de gemeente Leiden. Hij vond een gewillig oor bij wethouder Fleur Spijker, meldt mediapartner Sleutelstad. Maandag is een convenant getekend waarin wordt afgesproken dat de komende tijd een hele serie acties in gang wordt gezet. 'Om het Aalmarktgebied af te maken', zegt Holla.
Centrummanager Holla wil de aanleg van de Catharinasteeg geen mislukking noemen, maar feit is wel dat een groot deel van de panden na jaren nog steeds of weer leegstaat. Bedrijven willen wel op de kop van de steeg zitten, maar niet in de steeg zelf. Ook blijken de beschikbare winkelruimtes niet in overeenstemming met de vraag van het bedrijfsleven.
'De bedrijven die zich hier willen vestigen, vinden de ruimtes te groot of te klein. We gaan daarom kijken of we er kleinere units van kunnen maken', zegt vestigingsadviseur Sofie Dijkhuizen van het Centrummanagement Leiden.

Winkelrondje

De nieuwe winkelsteeg werd in november 2017 na een enorme renovatie van de omliggende panden feestelijk geopend. De steeg, waarvoor aan de Breestraat een pand werd gesloopt, moest samen met de Catharinabrug het missende stuk gaan vormen in het winkelrondje dat Leiden zo graag wilde realiseren in het kernwinkelgebied. Ook de verbouwing aan de overkant waar een aantal panden werd gesloopt voor de grote winkel van Zara hoorde bij dat project.
Die concentratie van de winkels heeft deels goed uitgepakt. Het laatste deel van de Haarlemmerstraat werd daarvoor afgeschaald van winkelstraat naar een mix van wonen en dienstverlening. Maar het Aalmarktgebied blijft lastig. Dat bleek enkele jaren geleden eigenlijk al met eerst het faillissement van V&D en later Hudson’s Bay. Ook Via Mio hield het niet vol in de Catharinasteeg en sleepte restaurant Moskou at Sea dat in het voormalige LVC-pand zat in het voorjaar van 2019 mee in de val.
Het getekende convenant voor het Aalmarktgebied
Het getekende convenant voor het Aalmarktgebied © Sleutelstad
Om het tij te keren zijn nu de eerste afspraken gemaakt over een 'actieplan lokale economie'. Daarbij worden onder meer maatregelen genomen om de kwaliteit van de stegen in het gebied te verbeteren. Die Catharinasteeg is nu veel te veel versteend en wordt ondanks een verbod door veel fietsers als doorsteekje gebruikt.
'Er moet veel meer groen bij, en misschien wat meer terrassen', somt wethouder Spijker op. Als het aan Gijs Holla ligt, komt er ook een opstaande rand in het midden van de steeg. Om de fietsers te weren. Ook de Vrouwensteeg en de Pieterskerk-Choorsteeg krijgen een upgrade.

Leegstand

Onderdeel van de nieuwe plannen is ook het uitbreiden van het marktgebied tot aan de Kippenbrug. Er wordt begonnen met een aantal themamarkten op zaterdagen om in praktijk te zien hoe het uitpakt. Bij succes kan ook de reguliere markt groter worden. Daarvoor moeten dan wel extra markthandelaren gevonden worden, want na een aantal crises is daaraan nu een gebrek.
Een laatste punt waar met name het Centrummanagement Leiden extra op wil inzetten, is leegstandsbestrijding. Daarvoor worden gewenste bedrijfsformules benaderd en in samenspraak met de pandeigenaren wordt gekeken wat nodig is voor bedrijven om zich in het gebied te vestigen.

Binnenstad aantrekkelijker

De hele Leidse binnenstad moet de komende jaren sowieso steeds aantrekkelijker worden. En beter bereikbaar. Het ophogen van de Haarlemmerstraatparkeergarage moet daarbij helpen, net als de oplevering van fietsenstallingen bij de Hooglandse Kerk en onder de nieuwe Albert Heijn die aan de Breestraat komt. Onder het Hof van Zürloh dat in aanbouw is. Ook meer en grotere terrassen en extra openbare toiletten staan in de plannen.