Lichten uit, kaarsen aan: Queen gaat klassiek

Violist Eduardo Paredes Crespo van het Hydra Quartet
Violist Eduardo Paredes Crespo van het Hydra Quartet © Omroep West
DEN HAAG - Bohemian Rhapsody, Under Pressure, Another One Bites The Dust, We Are The Champions. Wie kent ze niet, de hits van Queen? Het Hydra Quartet speelde ze afgelopen zaterdag in een uitverkochte Waalsekerk in Den Haag, in het kader van de Candlelight-concerten. De naam zegt het al: alle lichten gaan uit en het strijkkwartet speelt bij alleen maar kaarslicht. Het publiek reageert na afloop met een daverend applaus.
Lichten uit, kaarsen aan: Queen goes classic
Zaterdagavond, de Waalsekerk op het Noordeinde in Den Haag. In het midden staat een podium, daaromheen en overal verspreid door de zaal staan honderden 'brandende' candlelights. Geen echte kaarsen, want daarvoor het is brandgevaar te groot. Het publiek luistert muisstil toe hoe het klassiek geschoolde Hydra Quartet de muziek van Queen 'verklassiekt'. Bij het toegift wordt er luidkeels meegezongen: 'We will, we will rock you'.
De Candlelight-concerten in Den Haag zijn niet uniek. Wereldwijd is het concept een succes: negentig steden gingen de Hofstad al voor. Het idee is om klassieke muziek toegankelijk te maken voor een groot publiek. Violist Eduardo Paredes Crespo: 'Het is een soort klassiek, maar toch ook weer niet. En dat vind ik zo leuk, voor het publiek en voor ons: héél veel jonge mensen. Soms komen ze voor de sfeer met de candlelights, want het ziet er echt prachtig uit, maar dan blijven ze voor de muziek.'
Hydra Quartet tijdens één van de Candlight-concerten
Hydra Quartet tijdens één van de Candlight-concerten © PR
Een bezoeker staat na afloop met tranen in zijn ogen. 'Fantastisch. Ik ben een enorme Queen-fan, dus het feit dat deze heren van het Hydra Quartet de klassieke muziek uit Queen zo uit al die violen toveren, prachtig.' Zijn partner vult aan: 'Je krijgt een nieuwe waardering voor de muziek.' 'Ik had het meteen bij het eerste nummer al, Don't Stop Me Now: emotioneel.' De moeder die concertkaarten cadeau heeft gekregen van haar dochter is na afloop ook laaiend enthousiast: 'Ik heb er geen woorden voor. Zeker een aanrader. Alles bij elkaar: de entourage, de kaarslichtjes, het geluid in de kerk, het strijkkwartet, Queen, wat wil je nog meer?'
Binnenkort zijn er weer drie Candlelight-concerten in Den Haag. Wel op andere locaties en met een ander programma. Vrijdag 27 januari speelt het Hydra Quartet filmmuziek van onder meer The Matrix en Lord of the Rings in het Omniversum. Vrijdag 3 februari spelen ze in het Louwman Museum Vivaldi's Four Seasons en zaterdag 4 februari filmmuziek van de filmcomponist Hans Zimmer (o.a. Inception, The Lion King, Dunkirk en Pirates of the Carribean).