'Opdringerige' vrijwilliger Willem Dreeshuis belemmert verbouwing en moet vertrekken

Het Willem Dreeshuis gaat onderdak bieden aan voormalig dak- en thuislozen
Het Willem Dreeshuis gaat onderdak bieden aan voormalig dak- en thuislozen © Omroep West
DEN HAAG - De vrijwilliger die de tuin van het Willem Dreeshuis aan de Beeklaan in Den Haag opknapte, mag niet langer gebruik maken van de ruimtes in het complex. Dat besloot de rechter maandag. Hij belemmert de verbouwing van het voormalig bejaardentehuis, waar 59 nieuwe sociale huurwoningen komen. Volgens de man was hij gevraagd om de tuin verbouwen en 'hebben ze de ambitie er een prachtige tuin te realiseren', zei de Hagenaar tijdens de zitting maandag.
De gemeente Den Haag houdt de Haagse vrijwilliger verantwoordelijk voor een dreigende vertraging bij de verbouwing van het complex. De man drong zich volgens de gemeente op bij de herinrichting van de tuin. De verbouwing dreigde vertraging op te lopen omdat de ingehuurde aannemer geen toegang heeft tot een voormalige kapsalon en scootmobielruimte. De vrijwilliger zou daarin hout en tuingereedschap hebben opgeslagen.
Daarom besloot de rechter tijdens de zitting op maandag dat de man geen toegang meer heeft tot de ruimtes in het complex. 'We hebben de ambitie er een prachtige tuin te realiseren', zei de Hagenaar tijdens het kort geding twee weken geleden. Hij doet al tientallen jaren vrijwilligerswerk in tuinen, en zou gevraagd zijn door huidige bewoners van het Willem Dreeshuis om hen te helpen.

Project kostte de man 15.000

Volgens de vrijwilliger wist de gemeente van de plannen. De man zegt ook dat het project hem al 15.000 euro heeft gekost en dat hij geen commerciële motieven heeft. Hij wilde het tuinproject kunnen afronden, maar de rechter heeft hem nu toch bevolen op korte termijn de ruimtes in het Willem Dreeshuis te ontruimen.
'Het is niet aan mijnheer om te bepalen wat er in het complex gebeurt', zei de woordvoerder van de gemeente tijdens een kort geding twee weken geleden. De vrijwilliger zou zich ten onrechte opstellen als vertegenwoordiger van de huidige bewoners van het complex.

'Opgeblazen tot groot project'

De gemeente verdenkt de man er ook van dat hij de tuin wil gaan gebruiken om er een café te exploiteren Volgens de gemeente was met bewoners alleen maar afgesproken dat er in de tuin drie houten bankjes opgeknapt zouden worden. Vervolgens zou de vrijwilliger dat plan hebben 'opgeblazen' tot een groot project.
Sinds de sluiting van het bejaardenhuis enkele jaren geleden wordt een gedeelte van het Willem Dreeshuis al gebruikt voor sociale verhuur. De gemeente Den Haag wil er samen met woningcorporatie Hof Wonen (voorheen Vestia) nog eens 59 sociale huurwoningen plaatsen.