Forse toename auto-inbraken: vooral in Leiderdorp en Katwijk, meeste in Den Haag

Auto-inbraak door een ruit in te tikken
Auto-inbraak door een ruit in te tikken © ANP
REGIO - In Leiderdorp en Katwijk zijn vorig jaar fors meer auto-inbraken geweest ten opzichte van het jaar ervoor. In Leiderdorp steeg het aantal auto-inbraken met ruim 75 procent, in Katwijk met ruim 65 procent. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingswebsite Independer op basis van onderzoek van de recente politiedata. In onze regio is Den Haag in absolute aantallen de grootste met 1840 auto-inbraken.
In de provincie Zuid-Holland werd vorig jaar 11.355 keer een auto opengebroken, dat is een stijging van bijna 16 procent. Dat er meer wordt ingebroken in auto's is volgens Independer een trendbreuk: 'De afgelopen tien jaar was er juist een daling in het aantal inbraken te zien.' In 2022 werd er in heel Nederland zo'n 43.000 keer ingebroken in een auto. Dat is 12 procent meer dan het jaar daarvoor. De stijging in onze regio ligt meestal hoger.
Vooral Leiderdorp (46 inbraken, + 76,9 procent), Katwijk (86 inbraken, + 65,4 procent) en de Krimpenerwaard (38 inbraken, + 65,2 procent) vallen op. Misschien niet door het aantal auto-inbraken, maar vooral door de toename in die gemeenten.
Er zijn ook sterke dalers: in Hillegom is vorig jaar zestien keer ingebroken in een auto, een daling van 64,4 procent. Andere grote dalers: Waddinxveen (45 inbraken, - 30,8 procent) en Oegstgeest (31 inbraken, - 27,9 procent)
De minste inbraken in de regio staan ook op naam van Hillegom, met zestien. Nieuwkoop volgt met zeventien.

Meeste inbraken in Den Haag

In absolute aantallen gaat Den Haag bijna vanzelfsprekend aan kop met 1840 auto-inbraken, maar relatief gezien valt de stijging met 6,5 procent mee. Zoetermeer en Delft staan op een gedeelde tweede plek met 347. Op de derde plek staat Rijswijk met 255 auto-inbraken. Leiden volgt met 222. Op de vijfde plaats Leidschendam-Voorburg met 175.
Andere gemeenten met meer dan honderd auto-inbraken zijn: Westland (138), Alphen aan den Rijn (133) Gouda (109). Pijnacker-Nootdorp tikt precies de honderd aan.

Vogelwijk en Binckhorst

Voor Den Haag heeft Independer de aangiftes van auto-inbraken zelfs tot op wijkniveau in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat eigenaren die hun auto's parkeren in de Vogelwijk en op de Binckhorst het vaakst de klos zijn.
In de Vogelwijk is in het afgelopen jaar zeventig keer melding gemaakt van een auto-inbraak. In 2021 waren dat er nog 34, dus dat is een dikke verdubbeling. Op de Binckhorst was er 74 keer sprake van inbraak, dat is vier meer dan in 2021 het geval was.
Het veiligst staat je auto bij het Haagse Bos: daar zijn nul auto-inbraken gemeld.
Independer rekent deze cijfers uit en knoopt er vervolgens een waarschuwing aan vast over autoverzekeringen: 'Deze stijging in het aantal auto-inbraken kan effect hebben op de premies die je betaalt voor de autoverzekering. Die kunnen namelijk per buurt anders zijn. Want als het risico op diefstal hoger is geworden dan wil de verzekeraar dit risico afdekken en dat betekent een hogere premie', legt Menno Dijcks van Independer uit.
Ook waarschuwt de vergelijkingssite autobezitters dat een auto met alleen een WA-verzekering niet gedekt is tegen een auto-inbraak.