Met trein of tram naar Zoetermeer? Station en Mandelabrug gaan weer open

De Nelson Mandelabrug over de A12
De Nelson Mandelabrug over de A12 © ANP
ZOETERMEER - De Nelson Mandelabrug in Zoetermeer is donderdag vanaf 19.00 uur weer open. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente bevestigd. Vanaf dat moment stoppen er ook weer treinen op het station, een dag later ook de trams.
In de nieuwe situatie kunnen voetgangers en fietsers niet meer helemaal overdekt naar de andere kant: de kenmerkende kap van de brug over de A12 is gedeeltelijk verwijderd. Ook is er een hoogteverschil op het fietspad, dat overbrugd wordt met een tijdelijke hellingbaan. Daar is nog een klein euvel mee: de antislip coating is nog niet aangebracht. Dat blijkt niet te kunnen bij temperaturen rond het vriespunt en er moet dus gewacht worden totdat het iets warmer is.
'Bij regen is het dus nog even oppassen voor fietsers', zegt een woordvoerder van de gemeente. Projectleider Dennis Dierikx is wel van plan om ook dat aan te pakken. Om ervoor te zorgen dat de regen en wind buiten blijven in de overige brugdelen, wordt er nog een steigerconstructie met zeildoek gemaakt dat deels voor de oorspronkelijke glazen overkappingen komt te staan. 'En we moeten nog wat verlichting, een anti-graffitilaag en wat belijning aanbrengen', somt Dierikx op.

Meteen weer een trein

De Nederlandse Spoorwegen gaan donderdagavond meteen weer volgens dienstregeling rijden. 'De eerste trein stopt weer rond 19.00 uur op het station', bevestigt de gemeente.
Voor de eerste HTM-tram moet iets langer gewacht worden: de dienstregeling voor tram 3 start vrijdagochtend weer op.
De fiets- en voetgangersbrug over de A12 werd begin december vorig jaar op stel en sprong gesloten, toen een constructiefout aan het licht kwam. 'Bij het ontwerp is te weinig wapening aangebracht, dat is staal dat in het beton zit. Daardoor was de brug niet sterk genoeg en kon hij instorten', vertelt projectleider Dennis Dierikx.
Inmiddels is de brug versterkt met een extra stalen constructie, met zes palen en een stalen balk.
De extra stalen constructie onder de brug
De extra stalen constructie onder de brug © Gemeente Zoetermeer