Piotr wilde zelfmoord plegen: 'Ik besefte niet dat er explosiegevaar ontstond'

De man wordt aangehouden
De man wordt aangehouden © Media TV
LANGERAAR - De 31-jarige Piotr P. dacht een eind te kunnen maken aan zijn leven door alle gaspitten in zijn woning aan de A.G.M. van der Hoevenstraat in Langeraar helemaal open te zetten. De suïcidale man wist echter niet dat inademing van aardgas niet leidt tot de dood. Wel veroorzaakte hij groot explosiegevaar in de omgeving. Het Openbaar Ministerie (OM) eist nu een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen P..
De man raakte op een julidag vorig jaar in een zware depressieve bui na de zoveelste ruzie met zijn vriendin. Hij sloot de deuren en ramen in de woning, plakte ventilatieroosters af, en draaide de gaspitten open. Ook stuurde hij nog een bericht naar zijn vriendin.
Politie en brandweer werden gealarmeerd en spoedden zich vervolgens naar de woning, maar P. deed niet open.

Explosiegevaar

Met een slangetje door een raampje kon de brandweer meten dat het explosiegevaar in de woning snel opliep. Negentien woningen in de omgeving werden ontruimd. Toen P. het slangetje dichtplakte met kauwgum, forceerde de politie de ramen en viel de woning binnen. De brandweer spoot een grote hoeveelheid water de woning binnen, om een brand te voorkomen.
'Ik wachtte in de woning op het moment dat de vergiftiging door het gas zou intreden', vertelde de Poolse man dinsdag de rechtbank over zijn mislukte zelfmoordpoging. Toen er niets gebeurde met hem, besloot hij zichzelf met zijn broekriem op te hangen aan een leiding. Dat lukte evenmin. 'Ik heb het ook nog geprobeerd met een snoer.'

Professioneel lasser

Dat er door het gas explosiegevaar voor zijn buren ontstond, besefte hij niet. Dat kon de officier van justitie maar moeilijk geloven. Als professioneel lasser moest P. geweten hebben van het ontploffingsgevaar. 'Verdachte heeft op de koop toegenomen dat er een explosie kon ontstaan. Dat die er niet is geweest, is te danken aan het stevige optreden van de autoriteiten.'
Volgens de aanklaagster was de verdachte 'vasthoudend' in zijn voornemen om een eind te maken aan zijn leven. De uitspraak is over twee weken.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch via 0800-0113.