Alphen gaat 700 woningen bouwen op Euromarkt

© Architekten Cie
ALPHEN AAN DEN RIJN - Op de Euromarkt in Alphen aan den Rijn worden de komende jaren 700 nieuwe huizen gebouwd. Er moeten meerdere woon- en winkelcomplexen komen van 25 tot 45 meter hoog. Die bieden ruimte aan bijvoorbeeld een supermarkt en verschillende ondernemingen. Ook komen er in de gebouwen sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en koopwoningen.
Onderdeel van het project op de Euromarkt is een zogenaamd Young Talent Center. Dat is een gebouw met ongeveer 150 kleinere woonruimtes, bedoelt voor studenten. Verder moeten er onder de gebouwen straks zo'n zeshonderd parkeerplaatsen worden gerealiseerd.
Op dit moment bestaat de Euromarkt uit meerdere winkels en bedrijven. Bouwmarkt Gamma, die daar nu nog zit, zal verhuizen naar een andere locatie en voor supermarkt Aldi is een plek voorzien in het nieuwe ontwerp.
© Architekten Cie
'Van de provincie Zuid-Holland mogen wij op dit moment alleen binnenstedelijk bouwen. Omdat wij een groot woningtekort hebben, hebben wij gezocht naar locaties waar een transformatie voor de hand ligt. Doordat Gamma bereid is te verhuizen, creëren we ruimte om dit woon- en winkelterrein opnieuw aan te leggen', reageert woningbouwwethouder Gerard van As (Nieuw Elan).
De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met de bouwplannen. Als alles volgens de huidige planning verloopt, zouden de sloopwerkzaamheden in het gebied halverwege 2023 kunnen starten. Een jaar later wordt dan gestart met de eerste bouwwerkzaamheden, waarna halverwege 2026 de eerste woningen kunnen worden opgeleverd.
© Architekten Cie
Deze 700 nieuwe woningen maken deel uit van de in totaal 3000 nieuwe huizen die Alphen aan den Rijn laat bouwen. Ook op en rond winkelcentrum Aarhof, winkelcentrum De Ridderhof, Nieuwe Sloot en de Rijnhaven gaat de komende jaren volop gebouwd worden. De plaats Alphen zelf telt 33.000 woningen.