Politie rolt 'legale' hennepkwekerij van Jeffrey op

Jeffrey kweekt zijn eigen wiet
Jeffrey kweekt zijn eigen wiet © Omroep West
KATWIJK - De politie heeft de thuiskwekerij van Jeffrey Kemper uit Katwijk ontruimd. Kemper teelt zijn eigen medicinale wiet, omdat de officiële variant niet zou helpen tegen zijn autisme. De familie van Kemper is geschokt, zeker omdat de rechter volgens hen heeft geoordeeld dat de kwekerij er mocht staan. Volgens de politie heeft het ruimen van de kwekerij te maken met de verplaatsing ervan.
De zaak van de thuiskwekerij speelt al jaren. Hij deed in 2019 zelf aangifte van zijn kwekerijtje. Op die manier hoopte hij officieel toestemming te krijgen. Voordat de strafzaak ging lopen, werd hij in een kort geding deels in het gelijk gesteld: zijn kwekerij mocht blijven bestaan tot aan de start van de strafzaak.
Dat werd in hoger beroep nog eens bevestigd, zegt zijn advocaat Barbalique Peters. 'Het hof heeft zelfs gezegd: totdat er een einduitspraak ligt', zegt de advocaat. En die einduitspraak ligt er niet, want pas 16 maart dient het hoger beroep van de strafzaak.

250 euro voorwaardelijk

Na een tumultueuze behandeling van zijn strafzaak bij de rechtbank in 2021 werd Jeffrey veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 250 euro. De rechter oordeelde toen dus dat hij zijn planten niet mocht hebben. Daartegen ging Jeffrey weer in beroep en die zaak dient over een kleine twee maanden.
'Maar iedereen weet dat die planten hier staan', zegt zijn advocaat. 'Ik snap echt niet waarom er nu opeens geruimd moet worden.' Dat heeft ze nog geprobeerd te achterhalen, maar de officier van justitie die erover gaat, kreeg ze niet aan de lijn.
Restanten van de kwekerij van Jeffrey
Restanten van de kwekerij van Jeffrey © Privé
'De politie kwam met een man of acht binnen hier vanmorgen', zegt Jeffrey's Debby geëmotioneerd. 'Alles is kapot, zelfs mijn gewone planten liggen omver en in de gordijnen zit een winkelhaak.' Jeffrey zelf werd door de agenten in de boeien geslagen. 'Hij kan niet tegen onrecht en dit is volgens hem echt onrecht.'
De planten zijn vernietigd. 'Er stonden zestien of achttien plantjes. Waar gaat het over?', zegt zijn advocaat. De elektrische apparatuur die nodig is voor de kweek is meegenomen, en de andere spullen zijn kapotgemaakt zodat ze niet nogmaals kunnen worden gebruikt. Het gezin is er kapot van. 'We hebben twee kleine kinderen, we zijn een heel normaal gezin', zegt zijn vrouw.
Kapotte kwekerij na ontmanteling
Kapotte kwekerij na ontmanteling © Privé
'Ik weet niet wat de aanleiding is geweest', verzucht Debby. Ook advocaat Peters heeft geen idee. 'Misschien een anonieme tip? Dan mag je binnentreden, dat is waar. Maar waarom? Iedereen weet al jaren dat Jeffrey hier zijn planten kweekt. Dus waarom juist nu?'
Debby weet niet hoe het nu verder moet. Haar man Jeffrey gebruikte zijn wiet om rustig te worden, maar nu is alles weg. 'Geen idee of er nog een voorraadje is. Maar als dat op is... Geen idee', verzucht ze.

Van woning naar garagebox

De politie laat in een reactie weten dat het ruimen van de kwekerij te maken heeft met de verplaatsing ervan. 'De eigenaar van de kelderbox had eerder een kwekerij voor eigen gebruik in de woning. Daarvoor is verdachte eerder veroordeeld, maar in die zaak loopt nog hoger beroep. Daarom is in overleg met het Openbaar Ministerie eerder besloten die kwekerij nog niet te ruimen. Nu bleek echter dat de kwekerij vermoedelijk niet meer in de woning zat maar was verplaatst naar een kelderbox.'
Dinsdag hield de politie in de regio een zogenoemde 'hennepactie', waarbij meerdere adressen werden bezocht. Doordat er vermoedens waren dat de kwekerij van Jeffrey niet meer in zijn huis was, werd door de politie besloten om het pand mee te nemen tijdens de actie. Er werd inderdaad een 'in bedrijf zijnde hennepkwekerij aangetroffen'.

'Verdachte in verzet'

Volgens de politiewoordvoerster ging de verdachte, Jeffrey dus, in verzet toen agenten hem vertelden dat hij was aangehouden. 'Ook tijdens zijn verblijf op het politiebureau bleef de man politiemensen beledigen en was hij denigrerend tegen de agenten en de GGD-arts die hem kwam onderzoeken.' De man is inmiddels vrijgelaten en wordt later verhoord.