Miljoenen euro's aan zorggeld naar juristen en advocaten door ruzie Reinier Haga Groep

REGIO - De ruzie die uiteindelijk leidde tot het uit elkaar gaan van de Reinier Haga Groep in Delft, Den Haag en Zoetermeer, heeft meer dan 3,5 miljoen euro aan advocaten, adviesbureaus en juristen gekost. Dat stelt het vakblad Skipr. De bedragen zijn bevestigd door de Reinier Haga Groep.
In totaal betaalde de groep 3,7 miljoen euro aan de adviseurs en advocaten. Het uiteindelijke bedrag is nog hoger omdat Reinier de Graaf de eigen kosten niet wil noemen. Het ziekenhuis in Delft heeft zelf ook veel kosten gemaakt omdat het eerder uit de Reinier Haga Groep wilde stappen dan het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer voor ogen hadden.
De Reinier Haga Groep bestond oorspronkelijk uit het Reinier de Graaf uit Delft en het HagaZiekenhuis in Den Haag. Die zouden samen een grote ziekenhuisgroep gaan vormen om op die manier betere zorg te kunnen leveren. In 2015 kwam het LangeLand Ziekenhuis er ook bij. Dat was nagenoeg failliet en werd gered door de twee andere ziekenhuizen.
Stekker eruit
Een paar jaar later ging het mis. Het boterde niet tussen Reinier de Graaf en Haga. Hierop werd besloten de stekker uit de Reinier Haga Groep te trekken, maar dat kostte veel meer tijd en moeite dan gedacht. Ook de onderlinge verhoudingen waren zwaar verziekt. En naarmate de tijd vorderde, ontstond een sfeer waar bijna niet meer normaal met elkaar gesproken kon worden.
Interimbestuurders, adviesbureaus, advocaten en juristen moesten de boel overeind houden. Dat alles kostte de zorgverzekeringpremiebetaler dus meer dan 3,7 miljoen euro. En dat zijn enkel de bedragen die door de Reinier Haga Groep zijn neergeteld. De kosten voor de interimbestuurders die bij de ziekenhuizen zelf in dienst waren, of adviesbureaus die daar rondliepen zitten er niet bij.
Verdeelsleutel
Het HagaZiekenhuis in Den Haag is uiteindelijk het meeste geld kwijt. Omdat de groep uit drie ziekenhuizen bestaat, betalen ze alle drie mee. Maar er is afgesproken dat het HagaZiekenhuis de helft betaalt, Reinier de Graaf veertig procent en het LangeLand tien procent.
En de rekeningen gaan nog oplopen. De ondernemingsraad van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum is naar de rechter gestapt omdat het van mening is dat dit centrum onterecht is betrokken bij fusieplannen tussen het LangeLand Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis. Die twee gaan fuseren nu Reinier de Graaf zelfstandig is geworden. Die zaak dient op 16 februari. Ook Reinier de Graaf stapte eind vorig jaar naar de rechter. Toen liepen er tientallen advocaten rond. Dat zal nu niet anders zijn.