Veel steun na oproep van vader ernstig zieke Jade: 'Vreselijk als je je druk moet maken om kosten'

Vader René met dochter Jade in het ziekenhuis
Vader René met dochter Jade in het ziekenhuis © Privé
'S-GRAVENZANDE - 'Getekend!', 'veel sterkte' en 'vreselijk dat dit nog steeds niet is veranderd'. Het is een greep uit de reacties op sociale media onder het bericht van René Kops die een petitie is gestart voor zijn ernstig zieke dochter van 15. Kops wil dat er een financieel vangnet komt voor de ouders van ernstig zieke en terminale kinderen. Zijn petitie is woensdagmiddag ruim 7800 keer ondertekend.
'Een schande dat dit nodig moet zijn in Nederland, wens Jade en haar ouders veel sterkte en kracht toe in deze moeilijke tijd', zegt Marieke Scholtens. 'Vreselijk als je je daar ook druk om moet maken, maar helaas de waarheid, er zou iets voor moeten bestaan', vindt Anne Bosch. René en zijn vrouw Wendy krijgen anderhalf jaar geleden te horen dat hun dochter Jade een kwaadaardige, niet operabele tumor heeft. De ruim 400 chemobehandelingen en 28 bestralingen mochten nog niet baten.
Het Westlandse stel werkt in het onderwijs, maar de zorg voor Jade vraagt zowel fysiek en mentaal veel waardoor fulltime werken niet mogelijk is. Ilona de Kleijn laat weten dat ze ook heeft getekend: 'Elk kind datziek is heeft 100 procent zijn of haar ouder nodig. Deze ouders mogen niet ook nog eens zorgen hebben over de financiën.'

Vangnet ontbreekt in meerdere situaties

Veel mensen kunnen zich in het verhaal van René herkennen. Mia Ammerlaan-van der Gaag heeft hetzelfde meegemaakt: 'Het is niet te doen om te blijven werken als je kind zo ziek is.'
Ook wordt er door mensen opgeroepen om iets te verzinnen voor gezinnen met een zieke ouder. Zo kreeg Renaya Lorenza in december te horen dat haar moeder een kwaadaardige hersentumor heeft: 'Dan zakt de grond weg onder je voeten.' Jee Die vindt ook dat er steun moet komen voor gezinnen met een zieke ouder. Het lijkt haar wel moeilijk een grens te selecteren voor wie wel of niet in aanmerking komt voor een vangnet 'hoe schrijnend en triest dit voorbeeld ook is'.

Meer aandacht voor probleem

René heeft 40.000 handtekeningen nodig voor zijn petitie. Woensdagmiddag hadden ruim 7800 mensen deze ondertekend. René denkt er aan om deze aan te bieden aan minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Het belangrijkste voor hem is dat dit probleem, waar meerdere mensen last van hebben, onder de aandacht komt.
Lees hier alle reacties onder onze Facebookpost: