Jordan bekent dat hij bom bij flat plaatste: 'Dan zou mijn schuld zijn afgelost'

Op deze galerij werd het explosief aangetroffen
Op deze galerij werd het explosief aangetroffen © Regio15
DELFT - Het Openbaar Ministerie (OM) eist drie jaar cel tegen de 22-jarige Jordan do R. die op 31 mei vorig jaar een bom wilde plakken op de deur van een flatwoning aan de Vulcanusweg in Delft. De Rotterdammer bekende woensdag bij de rechtbank dat hij de tas met explosief poeder op de flatgalerij heeft achtergelaten. Volgens hem was het niet de bedoeling om de bom echt tot ontploffing te brengen.
Het appartement werd bewoond door een oudere vrouw en haar twee volwassen zoons. Een van de zoons hoorde om 3.00 uur gerommel bij de voordeur. Toen hij ging kijken, maakte de Rotterdammer zich uit de voeten. De politie wist de verdachte later te achterhalen aan de hand van DNA dat hij had achtergelaten op het explosief.
De vondst van de tas met 620 gram flitspoeder bracht flink wat commotie teweeg in de flat. Drie woningen op de galerij werden door de politie ontruimd vanwege ontploffingsgevaar. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie moest in actie komen om de tas veilig te stellen.

Verdachte wilde schuld aflossen

De Rotterdammer zweeg tot woensdag over zijn rol, maar tijdens de zitting bij de rechtbank bekende hij dat hij de tas met explosieven op de voordeur had willen plakken. 'Ik had geld geleend bij een persoon, die me daarna onder druk zette om dit te doen. Dan zou mijn schuld zijn afgelost.'
Hij wilde niet zeggen wie die persoon is, uit angst voor represailles. 'Ik weet wel dat het alleen de bedoeling was om te dreigen. Dat zie je wel vaker, als er bijvoorbeeld ook ergens een handgranaat aan een deur wordt gehangen.'

Lang elektrisch snoer

Aan de tas met explosieven zat een lang elektrisch snoer dat over de balustrade van de flat was gegooid en tot op de begane grond kwam. De officier van justitie gaat er vanuit dat de verdachte vanaf een veilige afstand het explosief tot ontploffing had willen brengen, met behulp van een accuutje. 'Dat zou dan een enorme ravage hebben gegeven. Als iemand in de woning toevallig een glaasje water in de keuken was gaan drinken, had hij het niet kunnen navertellen.' De aanklager denkt dat de opdracht voor het plaatsen van de bom uit het criminele drugsmilieu komt.
Volgens de advocaat van de verdachte is er geen bewijs dat de Rotterdammer een ontploffing wilde veroorzaken op de flatgalerij. De politie heeft bij de flat geen accu gevonden, terwijl die wel nodig was voor een explosie, zegt de advocaat.

Bezit vals geld

De Rotterdammer wordt niet alleen verdacht van de poging om een bom tot ontploffing te brengen, maar ook van het bezit van vals geld. De rechter doet over twee weken uitspraak.